People are becoming more irritable, more easily triggered, less at peace, always worried about tomorrow, spending less time in nature, eating processed food that are quick and cheap but harmful to themselves and the planet. The worst thing, though, is they are becoming less and less connected to the spiritual aspect of themselves and less and less connected to each other as they constantly stare at their smart phones, computers, and TV’s, anticipating the next big thing that will spark some sort of emotional reaction in them. They are waiting for the next hit of an artificial stimulation in hopes that it will make them feel alive again because they have become dead inside.
-Jonathan England
Wat is een burn-on?
Burn-on, een nieuw syndroom dat in deze tijd veel voorkomt. De term zal voor velen nog onbekend zijn, maar wat het inhoudt vast wel herkenbaar. Een burn-on wordt gekenmerkt door een onvermogen om je uit te schakelen en te ontspannen. Het dwangmatig gericht zijn op (werk)prestaties en/of zelfverbetering. Een onderliggend gevoel van ontoereikendheid wordt hierdoor overstemd. Alles staat in het teken van werk en/of zelfverbetering, andere belangrijke zaken zoals plezier, familie, vrienden en hobby’s krijgen steeds minder aandacht. Voor de buitenwereld lijk je alles voor elkaar te hebben, maar vanbinnen voel je steeds meer innerlijke leegte, moeheid en zinloosheid.
Verschil tussen burn-on en burn-out
Het eerste hoofdstuk begint meteen al met een vragenlijst, zodat je kunt kijken of de signalen van een burn-on op jou van toepassing zijn. Daarna legt Mieke uit wat het burn-on syndroom precies is. Het verschil met een burn-out is dat bij een burn-on de crash uitblijft, zoals Mieke het verwoordt. Je gaat maar door en door, hebt allerlei klachten, maar ergens weet je het toch vol te houden. Soms leidt een burn-on tot een burn-out, maar dat is niet in alle gevallen zo. Juist omdat de crash uitblijft, lijkt een burn-on minder ernstig. We zijn in deze tijd toch allemaal moe en druk? Maar als je alleen maar bezig bent met het omhoog houden van alle ballen, dan voelt het alsof alles instort als je er een laat vallen. Hierdoor is het heel moeilijk om veranderingen in je leven aan te brengen, wat bij een burn-out vaak wel het geval is.
Burn-on in het bedrijfsleven, ondernemerschap en de spirituele wereld
In hoofdstuk 3 beschrijft Mieke het burn-on syndroom in drie verschillende gebieden, namelijk het bedrijfsleven, het nieuwe ondernemen en de wereld van spiritualiteit en zelfontwikkeling. Die laatste twee waren voor mij heel herkenbaar. Als onderneemster in deze nieuwe tijd is mijn persoonlijk leven en werk heel erg met elkaar verweven, wat ik voor mijn werk doe, doe ik ook voor mijn eigen ontwikkeling, en andersom. Daardoor ben je nooit echt klaar met werken, hoe leuk je het ook vindt. Grenzen vallen weg en je bent altijd bezig met een volgend project, een volgende post op social media, bij alles wat je in je vrije tijd doet denk je, hoe kan ik klanten hiermee helpen? Ook de wereld van zelfontwikkeling is mij niet onbekend. Als coach en therapeut ben ik een groot voorstander van het helen van pijn en trauma’s en je eigen schaduwstukken aankijken. Maar wat ik nu veel zie, en zelf ook veel heb gedaan, is van de ene naar de andere cursus en workshop gaan, het ene na het andere zelfhulpboek lezen, en het is nooit genoeg want wanneer ben je klaar?
Bij een burn-on kunnen we niet meer tot rust komen, ons zenuwstelsel is ontregelt. Mieke beschrijft in hoofdstuk 4 over het functioneren van ons zenuwstelsel en wat ermee gebeurd als we voortdurend in de overlevingsstand staan. Hierna benoemt ze ook maatschappelijke tendensen die bijdragen aan het ontstaan van een burn-on, zoals social media en de individualisering.
10 stappen om uit je burn-on te komen
Naast al deze informatie is het tweede deel van het boek heel praktisch. Mieke heeft een uitgebreid 10-stappenplan beschreven hoe je uit een burn-on kunt komen. Ze deelt hierin heel open over haar eigen weg uit een burn-on. Ik vind de stappen zeker van toepassing als je al in een burn-on zit, maar ook als dat niet zo is geven ze je een moment van reflectie op je eigen leven. Ik ga ze er in ieder geval regelmatig weer even bijpakken, om weer te voelen of ik nog op mijn juiste pad zit, of ik voldoende in het Nu leef of teveel in mijn hoofd zit, of ik mijn prioriteiten helder heb en er voldoende ruimte is in mijn leven voor ontspanning en plezier.
Want daar draait het leven toch om? We zijn hier niet alleen om te functioneren waardoor we vergeten om echt te leven. We mogen plezier hebben en genieten van de mooie dingen die het leven ons biedt. Onze kostbare tijd besteden aan de mensen die ons lief zijn.