Selecteer een pagina

Rouwen en afscheid nemen is een thema waar nog weinig open over wordt gedeeld. Terwijl het bij het leven hoort. Iedereen rouwt op zijn of haar eigen manier. In onderstaande blog verwoord Kim heel mooi haar gevoel over het afscheid nemen van haar oma.

Als mens doorstaan we allerlei gebeurtenissen: groots en klein, liefdevol en pijnlijk, vol blijdschap en vol verdriet. Allen even waardevol en zij tonen hiermee ook de dualiteit in het leven.
De weegschaal tikt soms natuurlijk door naar het flinke negatieve of juist naar het stralende positieve en toch is de balans in beiden en het mooie in het verdrietige en verdrietige in het mooie juist zo van belang en mooi. De liefde in de pijn en de pijn in liefde maakt ons namelijk juist menselijk. 

Durf jij het allemaal te ervaren? Alles te voelen wat er mag zijn? 
Het mag er namelijk echt allemaal zijn. In het bijzonder ook bij het nemen van afscheid. Wetende dat het tijdelijk is en de ziel elkaar altijd terug vindt. Maar ook als je hierin niet gelooft of er een andere invulling van hebt, kun je onderzoeken wat afscheid voor jouw betekent. 
Tegelijkertijd is het verdriet rauw en donker en ontastbaar. Dat maakt het soms lastig om toe te laten. Daarom wil ik je graag die extra steun bieden zodat jij weet;

Jij mag alles voelen, jij kan het dragen.
Vraag om steun bij naasten of vraag om professionele hulp van een therapeut. Denk echt als allereerst aan jezelf. Eerst je eigen reddingsvest en dan pas de ander. Dat is soms nog onwennig of het voelt alsof dat niet mag of kan. Terwijl jij het echt waard bent en dit je geen slechte vriendin, moeder of vader, werknemer of mens maakt.
Ga niet alleen zwemmen tegen de stroom in maar juist mee deinen op de golven. Drijf en verstil in het moment van Nu. Hoe bitterzoet het ook in eerste instantie zal zijn.

Doorvoel, neem rust, doorleef en uit jouw gevoel vanuit jouw kern. Wees rauw en ontastbaar en voel vreugde en vier het leven. Uiteindelijk zul je een opluchting en verlichting mogen omarmen. 
Heb jezelf en je naasten lief mooi mens. Ook als het donker wordt.