Selecteer een pagina

In mijn herinneringen ga ik terug naar mijn kindertijd. Naar de boerderij met grote moestuin waar mijn oma woonde. Oma is fysiek al heel lang niet meer bij ons, maar in energie is zij er altijd.

Ik zie mezelf samen met oma rondlopen in de tuin. Ze wijst me op de verschillende planten en kruiden, laat me ze ruiken en proeven.

In het bijzonder herinner ik me de Bruine Berend, een muntsoort die zijn naam dankt aan de bruine stelen. Dit kruid is samen met kervel een onmisbaar ingrediƫnt in de kruudmoes die mama elke zomer maakte.

Ik denk dat veel jullie nog nooit van kruudmoes hebben gehoord. Dit gerecht, gemaakt van karnemelk is voor het oog niet heel aantrekkelijk maar de kruidige, frisse smaak kan ik me nog goed herinneren.

Als mama dit ging maken, maakte ze eerst altijd een tocht langs allerlei winkels voor de juiste ingrediƫnten.

Karnemelk, gort, verse worst, spek, rozijnen en kruiden zoals kervel, Bruine Berend en bieslook.

Je eet dit gerecht lauwwarm.

Mooie herinneringen aan mijn kindertijd en aan oma.