De winter verandert in de lente en de grijze lucht wordt weer blauw. Na een lange donkere nacht, komt elke ochtend de zon weer op. De zee wordt eb en dan weer vloed. De maan legt maandelijks haar cyclus af van nieuwe maan, naar vol en neemt dan weer af. Alles in dit leven is aan verandering onderhevig. Niets is blijvend. In ons eigen leven is dit niet anders. We kennen allemaal tijden van verdriet maar ook van intens geluk.

Ook verdriet mag er zijn

Maar als alles bij het leven hoort, waarom reageren we hier dan niet zo op? Het geluk ontvangen we met open armen, maar tegen verdriet verweren we ons. We stoppen het weg in een hoekje, we slikken onze tranen in en gaan gewoon door. Ja, ik ben een voorstander van positief denken en leven, maar dat houdt niet in dat ik altijd maar übervrolijk door het leven ga. Ik vind het soms heerlijk om een dagje lamlendig op de bank te hangen of even lekker te huilen. Want dat geeft net zo goed het gevoel dat je echt leeft. Het leven is er om intens geleefd te worden, zowel de pieken als de dalen. Wanneer je niet volledig openstaat voor de minder leuke kanten van het leven, kun je ook de fijne momenten niet volledig leven. Zie het als een klepel van een klok, die slaat evenwijdig uit naar links en rechts. Als links staat voor de dalen en rechts voor de pieken, zie je al snel dat hoe minder ver je naar links gaat, hoe minder ver je ook naar rechts kunt.

“Het spel van licht en donker, geeft de schoonheid aan het leven”

Zouden we net zo kunnen genieten van de mooie momenten, als we niet zouden weten hoe het is om echt verdrietig te zijn? Net zoals we nu hard aan het genieten zijn van de eerste lentezon na de donkere, koude winterdagen.

De boodschap die ik met dit artikel wil delen is; zit je op dit moment in een zware periode, weet dat er betere tijden aankomen. “This too shall pass”, zoals Eckhart Tolle het zegt. Probeer je niet te verzetten tegen je verdriet maar laat deze toe, anders heeft het alleen maar een averechts effect. Het is oké, om even niet oké te zijn. Wees ook naar je omgeving eerlijk dat het even niet zo goed met je gaat. Zij kunnen er dan voor je zijn en je hoeft je niet elke keer te verantwoorden waarom je niet zoveel van je laat horen. Dat geeft een stuk meer rust. Ook voor jou zal de zon weer gaan schijnen!