Selecteer een pagina

Heb je de film ‘The Secret’ gezien, dan zal het onderwerp affirmaties je bekend in de oren klinken. Heel wat motivational speakers zoals Gabrielle Bernstien en Lisa Nicols of de Britse therapeute Marisa Peer zijn absolute “believers”.

Maar wat is hier nu zo bijzonder aan? Werkt het echt of houden we onszelf voor de gek?

JOUW VERZOEK AAN HET UNIVERSUM

Affirmeren betekent bevestigen of bekrachtigen. In deze context gaat het over het schrijven en/of uitspreken van een positief geformuleerde intentie. Dit kan bijzonder krachtig zijn, zolang je rekening houdt met enkele fundamentele regels.

RADIO UNIVERSE FM

Elke dag opstaan en je affirmatie mantra-gewijs uitspreken is een goede start doch niet voldoende. Je kan dagelijks tig-maal zeggen; ik ben succesvol, liefde omringt mij, ik leef in overvloed of the Universe has my back. Echter, als je moeite hebt om je affirmatie te geloven, dan is het alsof je naar Pure FM wilt luisteren en afgestemd bent op Radio Maria. Zelfde frequentie maar wel een hele andere vibe!

BRAINWORK

Wist je dat je brein een soort filter heeft (Reticular Activating System) dat bepaalt waar je aandacht naartoe gaat? Zonder deze filter zouden we overprikkeld raken door een overload aan informatie.

Misschien is het je al opgevallen dat als je een nieuwe auto koopt, je plots deze auto overal opmerkt. Je focus ligt op dat ene specifieke model en dus vertaalt je brein dit als belangrijk.

Op dezelfde wijze kunnen we onze hersenen trainen om een nieuwe realiteit te creëren. Deze realiteit is niet per definitie een waarheid. Het regelmatig herhalen of horen van bepaalde info kan je ervaren als jouw realiteit en waarheid. Een voorbeeld: als je elke dag ontelbare keren denkt dat je te dik bent of niet waardig bent om van te houden, dat wordt dit jouw nieuwe overtuiging en realiteit. Daarom is het nog niet de waarheid!

Bedenk eens wat de impact is als een kind constant kritiek te verduren krijgt. Ongeacht of het waar is of niet, voor heel wat kinderen wordt dit een realiteit. Misschien begrijp je nu beter waar bepaalde overtuigingen vandaan komen.

WHAT’S YOUR VIBE?

Naast de belangrijke rol die je brein hier speelt is er nog een andere bepalende factor: jouw energetische trilling. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, voel je spontaan blijdschap en zeer positieve emoties.

Maar hoe zit het als je een affirmatie wil gebruiken rond bijvoorbeeld liefde of je financiële vrijheid? Wat gebeurt er als je zegt: ik voel me geliefd… is dit echt zo? Of voel je je diep binnen eenzamer dan ooit? En wat bij: ik leef in financiële overvloed terwijl er amper geld op je rekening staat?

Al deze woorden brengen een gevoel in ons teweeg en het Universum ontvangt onze vibratie (trilling, energie). Voor welke vibe sta jij open? Wat laat jij in jouw energetisch veld toe? Kies je voor een constructieve of eerder een destructieve vibe? Je kan dus stellen dat je een groot stuk verantwoordelijk draagt bij wat je denkt en hoe je je voelt.

I AM ENOUGH

Als zelfzorg coach zie ik veel potentieel in positieve affirmaties. Dit zijn affirmaties die je helpen om belemmerende overtuiging om te polen naar een nieuwe, positieve visie over jezelf.

In een recent verleden was ik nog een people pleaser en een perfectionist die constant aan zichzelf twijfelde. Gedachten zoals: “is het wel goed genoeg” of “zullen de lezers het boeiend vinden” maakten me onzeker. Geloof me, die vibe werd opgepikt.

Het heeft me wat inspanning gekost maar ik merk dat door positieve affirmaties te gebruiken ik meer in mezelf als coach, blogger en onderneemster geloof. Te erkennen en te aanvaarden dat ik anderen kan en mag helpen in het groeien naar een positieve mindset, dat geeft me energie!

Aan de basis lag er een gebrek aan vertrouwen in mezelf. Om dit vertrouwen in mezelf te krijgen, ging ik op zoek naar de woorden die goed voor me voelden. Voor mij werd het deze krachtige zin: I AM ENOUGH. Van het ongeloof van mijn toegevoegde waarde heb ik nu een shift gemaakt. Meer dan weten, nu voel ik dat het goed genoeg is… dat ik goed genoeg ben.


 Als Mindset & Self-Care Coach, is Michèle is naast het begeleiden van transformatieprocessen ook dol op het organiseren van retraites. Ben jij klaar om met meer zelfzorg door het leven te gaan? Kijk dan vast op haar website en ontdek wat je allemaal kan doen om jezelf de liefdevolle aandacht te geven die je verdient!

Lees ook deze blog over een bewust&bijzonder leven