We kunnen de werkelijkheid meestal niet veranderen, maar wel onze reactie erop… Hoe vaak heb jij negatieve gedachten/ frustraties over zaken die je niet kunt veranderen?

Bewust leven betekent dat je ervoor gaat kiezen om je bewust te worden van je gedachten en deze in een richting te sturen, die verbinding met jezelf en jouw omgeving stimuleren. Niet voor de buitenwereld, niet om je te bewijzen, maar omdat jij jezelf dit geluk gunt !

Hoe werkt dit nu precies in je brein?

Wist je dat het autonoom zenuwstelsel automatisch prikkels uit de omgeving oppikt en jouw lichaam zo helpt te ontspannen / inspannen door middel van twee mechanismen namelijk  het rest & digest vs. fight & flight mechanisme.

Het belangrijkste hierbij is te weten dat ons brein als volgt werkt: wanneer we stress ervaren, wordt het ‘sympatisch’ zenuwstelsel automatisch gestimuleerd wordt. De hartslag stijgt, de ademhaling versnelt en in ons brein is het deel actief dat verbonden is met de automatische stroom van gedachten en overtuigingen die we uit het verleden meedragen. Ga je echter gericht ontspannen door middel van het parasympatische zenuwstelsel -de tegenhanger-, door je ademhaling te sturen, dan kan jij een ander deel van het brein activeren, dat jou bewust maakt van de kleur van jouw gedachten en je ruimte geeft om ze te transformeren. Ben jij klaar voor de grootste transformatie uit je leven?

Een dagelijkse oefening

Met dit simpele 5 stappenplan, word jij de architect van jouw bewust & bijzonder leven.  Pas het dagelijks toe en ontdek hoe slechts 5-10 minuten een wereld van verschil kunnen maken.

  1. BREATHE DEEP, FEEL DEEP: Leer om bewust en volledig in je lichaam te ademen, waarbij de buik uitzet als je inademt en inkrimpt als je uitademt. Neem een comfortabele positie (eventueel met een kussen onder je borstgebied) en stuur de adem diep in je buik in door de neus en uit door de neus/ mond . Tel je ademhalingen bv. 4 tellen in & 4 uit, of korter/langer indien dit comfortabel voelt of verleng enkel je uitademhalingen indien je veel fysieke/mentale spanning ervaart.
  2. HEAL YOUR BODY: Voel je lichaam rusten op de grond, verbindt je lichaam met je ademhaling en vul je lijf met bewustzijn als je inademt en voel waar jij fysiek spanningen kunt loslaten op een uitademhaling.
  3. SEE THE THOUGHT, BUT DON’T BE THE THOUGHT: Eenmaal je ontspanningsrespons actief is, kan je de gedachten zien. Oordeel niet, houd niet aan de gedachten vast en duw ze niet weg. Keer met je aandacht telkens terug naar de adem.
  4. DETACH FROM ANY RESULT: Er is niets zoals een ‘goede ontspanning’, er is enkel een intentie om te mogen ontspannen & te bouwen aan jouw gelukkig en vredevol leven. Laat die zelfkritiek, net als je gedachten gaan en focus je op de momenten van stilte tussen de verscheidene gedachten en formuleer jouw intentie -kan dagelijks variëren- naargelang van jouw behoeften… met andere woorden: ‘wat heb ik nodig?’. En als er veel -negatieve- gedachten zijn, stel jezelf de vraag.. : ‘Draagt dit bij aan mijn geluk?’
  5. CREATE A POWER FEELING / MANTRA: Leer om te verbinden met een krachtig gevoel, een moment waarop je je helemaal fantastisch, compleet en verbonden voelde en conditioneer jezelf om te verbinden met dat gevoel. Hoe vaker je ermee verbindt, hoe gemakkelijker het wordt om dit terug op te roepen wanneer je afgeleid / gestresseerd bent. Koppel dit gevoel aan twee korte zinnen, die je kunt herhalen, om jouw intentie te materialiseren. Bijvoorbeeld : ‘Ik ben hier, ik ben compleet’, ‘ik ben hier, ik ben gelukkig’.

Door Ann Schreppers, @ann.schreppers, www.consciouscorner.be

Foto van Ann die een baby schildpad vastheeft.

Mijn missie is om bewustzijn in de wereld te brengen door middel van verbinding met onszelf, anderen en onze leefwereld. Zodat we onszelf graag kunnen zien en onvoorwaardelijk kunnen delen / verbinden in dit leven. Dit doe ik door wekelijkse podcasts, online lessen en retreats. Momenteel woon ik in Nicaragua, waar ik actief mee de gemeenschap ondersteun, een ‘conscious curriculum’ doceer in lokale scholen, lessen geef en meer.

GET IN TOUCH!