Gaat dit over jou?

Je bent ondernemend, positief, enthousiast, gevoelig en ruimdenkend. Je wil wat van je leven maken! Maar door vermoeidheid, pijn, een chronische ziekte, stress of hoogsensitiviteit kun je niet de dingen doen die je graag wil. Niet het leven leiden dat je wil. Waardoor je het gevoel hebt dat je in een negatieve spiraal zit en het lukt je niet om er zelf uit te komen, terwijl je dit zo graag wil. Ik ga jou helpen! Kijk eens bij mijn aanbod of neem contact met mij op, dan kijken we samen wat het beste bij jou past.

Minder moeten, meer willen!

Waarschijnlijk ken je het gewoon wel: het gevoel dat je zoveel moet en zoveel verplichtingen hebt. Werk, huishouden, trompetles, vriendschappen onderhouden… Waarom moeten we toch zoveel? Maar, moeten we daadwerkelijk zoveel? Lees mee in de blog van vandaag, over het gevoel hebben van veel moeten van jezelf en hoe je dat gevoel kunt verminderen!

Je moet helemaal niks

Jij hebt de regie over je eigen leven, dus in principe hoef je eigenlijk helemaal niks, toch? Waarom heb je dan wel het gevoel dat je zoveel verplichtingen hebt? Die anderen je lijken op te leggen, of die je jezelf misschien oplegt. Ik heb een goede tip voor je: schrijf eens een heel lijstje op met dingen die je moet van jezelf. En als je dat gedaan hebt, verander ‘ik moet’ dan eens in ‘ik wil’, en kijk eens wat er dan uitkomt. Dan zul je er al een veel minder bezwaard gevoel bij hebben. Als je die trompetles en die vriendenafspraken gewoon eens echt wil in plaats van dat je het moet! En ook bij activiteiten die wat minder positief klinken, zoals ‘Ik moet werken’.  ‘Ik wil werken’ klinkt veel gemotiveerder en positiever. Spreek dat eens hardop voor jezelf uit, en misschien kijk je er dan ineens heel anders naar!

Moeten is relatief

Natuurlijk zullen er altijd dingen blijven die toch zullen moeten. Geld verdienen om te kunnen leven bijvoorbeeld. Je zult toch moeten werken voor je geld, maar dan is de truc om te kiezen voor werk dat je WIL doen. Toen ik het lijstje maakte, schreef ik met veel moeite ‘Ik wil’ op toen ik eigenlijk had opgeschreven ‘Ik moet in de zorg werken’. Nee, want het is geen werk dat ik echt ontzettend graag wil doen. Maar toch is het maar relatief. Want als ik nou moest kiezen tussen de thuiszorg en bijvoorbeeld putjesscheppen, dan kies ik toch voor de thuiszorg. Dus in dat geval wil ik wél in de zorg werken. Het is maar net hoe je het bekijkt. Overal kun je ‘ik wil’ voorzetten, als je het in de juiste context plaatst.

Willen is moeten

En draai het eens om: is er iets dat je ontzettend graag wil doen of bereiken? Zoals dit jaar elke week een boek uitlezen? Dat wil je, maar maak er dan eens een ‘verplichting’ van, om daadwerkelijk te doen wat je graag wilt. Ik MOET en ik ZAL dit doen. Maak dus van iets leuks ‘moeten’, en van iets minder leuks eens ‘willen’. Waarschijnlijk kijk je dan heel anders naar al die dingen die je ‘moet’ doen. Of nou ja, moet… wil, natuurlijk!


Lees ook eens over deze tips om voor jezelf op te komen!

Volg:
Lianne

Lianne is blogger op liannesletters.nl en schrijven is haar grootste passie. Ze is daarnaast ook schrijfcoach, redacteur en schrijft aan haar eerste feelgoodroman. Wanneer ze niet met haar passie bezig is gaat ze graag uit eten, probeert ze gitaarspelen te leren en knuffelt ze met haar katten.

2 Reacties

  1. 16/01/2019 / 20:51

    Mooi geschreven! Dat moeten ook altijd hé… Ik moet gaan werken, veranderen in: ik wil gaan werken… Een hele andere kijk 🙂 Ik ga met plezier voor de collega’s maar vooral voor de dankbaarheid van de mensen, ik werk ook in zorg!

  2. Nayana
    17/01/2019 / 12:23

    Probeer het maar eens een tijdje zo te veranderen Coco, kijken wat dat met je doet. ‘Moeten’ heeft altijd zo’n negatieve energie, dus eigenlijk zo weinig mogelijk gebruiken 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *