Hoe doorbreek je de dagelijkse sleur? 7 tips!

Je kent het wel: je staat op, eet wat boterhammen, gaat naar je werk/school, doet het huishouden/koken, kijkt wat tv, als je een beetje geluk hebt heb je een avondje met een vriend/vriendin wat afgesproken en dan is het alweer tijd om naar bed te gaan. Bekend? Ja, voor iedereen. Wees eens eerlijk, wil jij nou dat je leven er over zestig jaar nog zo uitziet? Natuurlijk niet, dat wil je alles eruit hebben gehaald wat erin zit. Maar hoe pak je dit aan? Hoe breng je die veranderingen in je saaie, voorspelbare leventje? Geen tijd, geen geld, blablabla… Ja, ik heb ook geen geld. Er zijn genoeg excuses te bedenken. Maar je hoeft toch niet meteen te gaan emigreren? Je kunt klein beginnen! Ik geef je 7 tips hoe je toch een beetje die sleur kunt doorbreken!

1: Pas kleine veranderingen toe

Doe om te beginnen eens pindakaas met jam in plaats van alleen kaas of worst op die boterham, pak eens rode in plaats van roze lippenstift, zet die tv gewoon eens een avondje uit (of aan, als je net als ik nooit tv kijkt), en ga eens iets anders doen. Zoals die vriendin echt gewoon eens opbellen in plaats van alleen maar appen, of pak eens een keer een boek waar je echt nog eens aan moet beginnen te lezen. Als je eenmaal die stappen maakt, stap je al veel sneller uit die sleur. Uit de sleur stappen is niks anders dan verandering! Kortom: doe gewoon eens een dagje totaal iets anders dan wat je normaal doet.

2: Maak een lijstje met dingen die jij nog graag eens zou willen doen

En dan bedoel ik nog niet eens echt ‘een boek schrijven’ of zoiets groots als dat, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je al graag eens een keer die piercing wilde laten zetten, of bijvoorbeeld eens een Nederlandse stad bezoeken waar je nog nooit geweest bent. Als je die dingen allemaal een keer af kan strepen, geeft het echt een gelukzalig gevoel, en gaat het je steeds meer motiveren om echt die grotere ‘bucketlist’ dingen te doen. Zoals inderdaad van je hobby je beroep maken of gaan emigreren.

3: Zoek uit waar jij echt blij van wordt

Weet je alsnog niet zoveel te bedenken? Ik heb een goede tip voor je: zoek gewoon eens plaatjes op waar jij nou echt blij van wordt. Een goede site om ze te zoeken, te uploaden en op te slaan is weheartit. Wil je verre reizen maken? Zoek allemaal plaatjes van verre oorden en bestemmingen op en sla ze op. Ga je op jezelf wonen en zoek je inspiratie? Vind plaatjes van verschillend interieur en verschillende designs en maak er een collectie van. Misschien vind je wel iets leuks waar je nog nooit eerder op gekomen bent, of waar je het bestaan niet van wist, en krijg je een leuke nieuwe hobby op deze manier. Laat je inspireren en zoek nou dingen op die helemaal made for you zijn.

4: Ontdek!

Zoek nieuwe artiesten op Spotify en nieuwe series op Netflix. Zoek leuke cursussen of hobby’s op internet die je misschien kunt gaan doen, zoals sieraden maken. Of misschien is er een kookclub als je eens wat anders dan alleen aardappelen, groente en vlees klaar wil maken, of zoek een leuke cursus op het NTI, of whatever. Onderneem dingen! Het is misschien wel vertrouwd om in je vertrouwde omgeving te zitten, maar veiligheid brengt je nooit verder dan je eigen voordeur.

5: Stop met plannen!

Ontzettend veilig, dat je in je agenda kijkt en precies weet wat je morgen rond dit tijdstip doet. Ik heb ook een agenda en ik kan niet zonder. Maar is het nou ook niet eens een verademing om, als je eens een weekend vrij hebt, niks in te plannen en gewoon eens spontaan wat gaat doen? Zoals naar het winkelcentrum lopen en iets leuks voor jezelf kopen? Of lekker een driegangenmenu klaarmaken en de hele avond lekker met je vriend zitten tafelen en spelletjes doen? Of spontaan een avondje samen naar de film? Alles kan en mag, op een vrije dag!

6: Stel doelen

Ik leg bijvoorbeeld elke maand een bedrag opzij. Ik ben aan het sparen voor een reis naar Japan, samen met mijn vriend. Geweldig toch, als je zo’n doel hebt en dat je het waar kunt maken? Ga gewoon eens één keer per maand op zaterdag uit in plaats van iedere week. Je zult zien dat je er op de langere termijn veel meer aan hebt. Het is toch veel leuker om een paar prachtige stiletto’s te bestellen dan dat je elke zondag een flinke kater hebt van al die veel te dure drankjes?

7: Zoek eens uit wat je dwars zit

Wat is er dan eigenlijk niet goed? Waarom vind je je werk niet meer leuk? Heb je er geen uitdaging meer in? Probeer er eens achter te komen wat je dwars zit. Misschien heb je wel behoefte aan wat andere werkzaamheden. Praat daar dan over. Ik was daar vroeger ook altijd bang voor, maar als je je mond houdt kom je nergens, en op den duur ga je jezelf alleen maar slechter voelen. Je wordt er nooit slechter van door het bespreekbaar te maken. Misschien mag je dan wel eens een keer een andere taak of andere werkzaamheden gaan doen. Vind je het dan nog niet leuk? Misschien is het dan toch maar beter om een andere baan te zoeken. Natuurlijk is dat eng, en je hebt het geld nodig, en vind maar iets dat bij je past… Ja allemaal weer excuses. Maar verveeld en ongelukkig worden is toch ook niet wat je wilt?

Wat ik al zei, de sleur verbreken is gewoon niks anders dan veranderingen aanbrengen en nieuwe dingen proberen en ontdekken. Je moet niet meteen zeggen dat je daar geen zin in/geen tijd voor/geen geld voor hebt, wat dat hebben we allemaal niet. Bezig blijven houdt je gemotiveerd. Is het niet geweldig om op je 83e te zeggen dat je alles hebt gedaan wat je wilde in het leven?

Volg:
Lianne

Lianne is blogger op liannesletters.nl en schrijven is haar grootste passie. Ze is daarnaast ook schrijfcoach, redacteur en schrijft aan haar eerste feelgoodroman. Wanneer ze niet met haar passie bezig is gaat ze graag uit eten, probeert ze gitaarspelen te leren en knuffelt ze met haar katten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *