Hi, ik ben Artjanna!

Online inspirator, lifestyle coach, blogger en onderneemster. Gedreven om vrouwen te begeleiden naar hun ware potentie.

Foto van Artjanna.

Mocht je specifieke vragen hebben met betrekking tot jouw persoonlijke situatie en advies wensen, neem dan contact op.

Wil je meer weten over Artjanna, volg haar dan op Instagram, luister naar haar eigen Podcast of neem een kijkje op haar website!


Jarenlang heb ik binnen mijn eigen comfortzone geleefd. Omdat dit, net als voor de meeste mensen, goed aanvoelde en ik niet beter wist. Op een gegeven moment ervoer ik dat mijn leven heel erg saai begon te worden en ik niet het gevoel had dat ik echt leefde, omdat ik wist dat er meer was. Echter, op dat moment wist ik alleen dat er iets moest veranderen, maar dat het leven zo compleet anders zou kunnen zijn, daar had ik toen nog helemaal geen idee van. Al snel kwam ik erachter dat als ik mijn leven een positieve wending wilde geven, dat ik andere dingen moest gaan doen dan dat ik op dat moment deed. Het gevolg hiervan was dat ik uit mijn comfortzone moest stappen en dit bleek voor mij gepaard te gaan met veel verschillende angsten en onzekerheden, waar ik niet direct goed mee kon omgaan.

Angsten en onzekerheden buiten je comfortzone

Een van mijn grootste angsten was het spreken voor grote groepen. Het kwam zelfs voor dat ik wel eens flinke buikpijn had als ik al slechts voor 3 personen moest presenteren. Spreken tijdens zakelijke vergaderingen vond ik ook altijd heel eng en spannend. Continue werd ik dan geconfronteerd met de vele stemmetjes in mijn hoofd die me vaak van mijn pad probeerde te houden. Ik vroeg mezelf dan veelal af of ik wel de juiste vragen stelde en of ik er niet teveel stelde? “Zullen ze me niet dom vinden?” dacht ik vaak. Al snel besloot ik helemaal geen vragen meer te stellen, dit vanwege mijn onzekerheid.

Op een gegeven moment realiseerde ik me, dat als ik deze houding voor de rest van mijn leven zou aannemen, dat ik mezelf enorm zou beperken. Ik zou hierdoor namelijk geen nieuwe uitdagingen meer aan durven gaan, waardoor ik mijn groei zou beperken. Ondanks dat het veilig aanvoelde binnen mijn comfortzone, besloot ik om het roer om te gooien en het anders te gaan doen.

Kleine stapjes & de kracht van herhaling

Door diverse boeken te hebben gelezen en verschillende trainingen te hebben gevolgd, merkte ik dat de grootste groei die ik kon behalen allemaal buiten mijn comfortzone lag. Ook leerde ik een belangrijke principe, namelijk; ‘alles wat niet groeit, dat sterft af’.

Dit principe, gebaseerd op de natuur, heeft mij doen besluiten om dagelijks, door middel van kleine stapjes, buiten mijn comfortzone te stappen. Door kleinere stappen te nemen merkte ik dat ik vertrouwen opbouwde en ieder keer ook meer durfde. Ook is mijn zelfvertrouwen hierdoor heel erg gegroeid, mijn zelfbeeld verbeterd en heeft mijn leven veel meer pit gekregen.

Tegenwoordig is het voor mij heel normaal geworden om juist de dingen te doen die ik eng vind, omdat ik weet dat de stemmetjes in mijn hoofd mij willen beschermen, maar mij niet willen laten groeien. Een van de belangrijkste lessen die ik leerde op het seminar van Tony Robbins in London, was dat ik niet de stem in mijn hoofd ben.

10 manieren om je comfortzone te vergroten

Hieronder deel ik 10 manieren met je om je comfortzone te vergroten. Start hiermee met de tips die het beste bij je passen en stap daarna, wanneer je het aandurft, over naar de volgende. Je zal vanzelf merken wat het resultaat is en je zal verbaasd zijn van de vooruitgang die je binnen korte tijd kan boeken:

  1. Pak je kans om in het openbaar te spreken, ook al vind je het doodeng.
  2. Begin met een cursus die duidelijk buiten je comfortzone ligt.
  3. Kijk geen nieuws voor een maand (lees ook geen kranten)
  4. Zeg JA tegen de volgende uitnodiging waar je normaal NEE tegen zou zeggen.
  5. Geef een verslaving op voor twee weken. Zoals koffie, suiker, internet of Netflix
  6. Reis ergens heen in je eentje. Al is het maar voor een paar dagen.
  7. Durf de controle van een belangrijk project los te laten, en vertrouw andere mensen om het te doen (zeer goed voor control-freaks)
  8. Sta eens een uur eerder op en ga naar buien om hard te lopen, te wandelen of te fietsen
  9. Bezoek een nieuw restaurant, elke keer als je uit eten gaat. Doe hetzelfde met uitgaansgelegenheden en lunch- en koffiezaakjes.
  10. Schakel je telefoon uit voor twee dagen. En ja, dat is misschien wel de meest moeilijke tip die ertussen staat!