De gastblog is deze keer geschreven door Mirjam. Het gaat over Coeliakie, een chronische auto-immuunziekte. Op haar eigen website ‘Ik ben glutenvrij‘ geeft zij veel tips en deelt ze ervaringen over haar leven met Coeliakie. Zeker een aanrader als je inspiratie nodig hebt! Bekijk ook eens haar Instagram voor lekkere recepten.

Ik heb eerder als eens een blog geschreven over mijn gevoeligheid voor gluten. Maar Coeliakie is veel ernstiger, daarbij word je meteen erg ziek als je ook maar iets van gluten hebt binnengekregen. 

Hieronder de blog van Mirjam.

Foto van Mirjam.


Mijn lief zit op het terras een biertje te drinken. Ik kom aanlopen en wil hem een zoen geven. Hij draait zijn hoofd weg en mijn zoen beland op zijn wang. Ik zie een paar mensen opkijken. Ze denken vast dat hij een hork is, of op z’n minst liefdeloos. Maar hij doet het juist uit liefde.

Coeliakie

Ik ben glutenvrij, want ik heb coeliakie. Of eigenlijk: Wij zijn glutenvrij, want ook mijn jongste dochter heeft coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij gluten je darmen kapot maken. Ik kan dus heel erg ziek worden van gluten, ook al is het maar 1 klein kruimeltje. Gluten zitten in brood, in koekjes en in pasta. Maar het kan ook min of meer verborgen zitten in snoepjes, in soep of in ijs. En in bier. Ik kan dus ook heel ziek worden van die bier-zoen van manlief.

Een leven met deze chronische ziekte

Zo lang ik geen gluten binnen krijg, ben ik gezond en kan ik een gewoon leven leiden. Maar het blijft altijd opletten. Geen buffet waar ook broodjes geserveerd worden (de kruimels komen namelijk geheid in de glutenvrije gerechten). Niet dat glutenvrije koekje dat een collega heel lief heeft meegenomen maar met zijn eigen koekhanden heeft vastgehouden. Geen soep waar de balletjes uit zijn gehaald. Altijd etiketten lezen, altijd opletten, altijd uitleggen, altijd controleren.

Als ik wel gluten binnen krijg, word ik binnen een uur ziek. Mijn reactie is te vergelijken met een voedselvergiftiging (aan beide kanten spuit het er uit totdat ik helemaal leeg geknepen ben), gevolgd door een griep (een week lang rillend, beroerd en met spierpijn in bed).

Deze heftige reactie had ik overigens niet voordat coeliakie geconstateerd werd. Toen was ik ‘alleen maar’ regelmatig misselijk en had ik bloedarmoede.

De symptomen van coeliakie zijn heel divers. Van diarree tot obstipatie, van buikpijn tot hoofdpijn. Te weinig groeien, vitamine tekorten, depressief, zwangerschapsproblemen en nog veel meer vervelende dingen, allemaal kan het een aanwijzing zijn voor coeliakie.

Terug naar dat biertje op het terras

Veel restaurants kunnen of willen geen rekening houden met het glutenvrije dieet. Ik kan me dat goed voorstellen: In zo’n keuken vliegen de broodkruimels in het rond, vaak is niet bekend wat de ingrediënten van de sausje zijn en hoe het gemaakt is.
Dat maakt mij extra gelukkig als iemand wel weet waar hij het over heeft en die extra moeite doet! Een schoon aanrechtblad, een nieuw stuk kaas, een mooi stenen bord waar geen gluten in kunnen blijven zitten en mijn glas gespoeld met schoon kraanwater. Zo kan ik lekker aanschuiven op dat terras met een kaasplankje en een wijntje. En soms zelfs met een glutenvrij biertje. En als manlief die dan ook neemt, kan ik hem ook een lekkere zoen geven.