Selecteer een pagina

Je ziet tegenwoordig veel bloggers of Instagrammers dieĀ  een boek geschreven hebben en uitbrengen. Dat geeft vaak meteen aanleiding tot denken: ja, dat wil ik ook! (Bij mij in ieder geval wel!) Maar daar komt het grootste struikelblok: hoe en waar moet je dan in godsnaam beginnen? Vandaag geef ik je 3 tips om gemakkelijker te gaan beginnen aan dat boek dat jij al heel lang wilt schrijven!

1: Maak hier tijd voor

Vaak beginnen mensen niet met schrijven omdat ze door tijdgebrek niet zouden weten wanneer ze eraan moeten beginnen. En toegegeven: we hebben het ook allemaal druk met werk, familie, het huishouden en allemaal andere verplichtingen. Maar net zoals dat je in je agenda een afspraak inplant om met vriendinnen te gaan uit eten, kun je elke week ook een tijdstip in je agenda inplannen om te gaan schrijven. Dat is net zo goed een afspraak. Eentje met jezelf weliswaar, maar om je dromen te realiseren moet je tijd maken. Dus begin er eens mee om het schrijven sowieso een dag per week voor jezelf in te plannen. Misschien is het met jonge kinderen of een fulltime baan wat moeilijker om te verwezenlijken, maar al is het maar een halfuurtje. Die tijd heb je dan wel weer nuttig besteed aan het schrijven van jouw boek!

2: Een goede voorbereiding is het halve werk!

Mijn valkuil was dat ik altijd heel enthousiast en doodleuk aan een nieuw verhaal begon, maar dat ik er later toch mee stopte omdat ik me niet genoeg had verdiept in het verhaal en de personages. Ik liep als het ware vast. Ik kan je daarom dus ook aanraden om het verhaal van tevoren in grote lijnen uit te werken. Je hoeft nog niet alles te weten (verrassingen tijdens het schrijven zijn juist leuk), maar als je maar in grote lijnen weet waar je naartoe wilt met je verhaal. Ik vergelijk het altijd met een filmtrailer: als je die te zien krijgt zie je nog niet de hele film, maar je ziet wel waar de film over gaat en waar het verhaal naartoe gaat. Maak dus een plot, personagedossiers en eventueel een tijdlijn, waar je de gebeurtenissen in opschrijft die elkaar moeten opvolgen. Ik heb er enorm veel aan gehad, dus zorg dat je weet hoe je verhaal moet lopen, je personages door en door leert kennen en je verhaal is klaar om geschreven te worden!

3: Stel doelen

Dit lijkt voor de hand liggend, maar mensen zien de knipperende cursor en ze weten vaak niet meer wat ze moeten doen. Alles wat je opschrijft is een eerste versie, dus die hoeft nog niet perfect te zijn. Het gaat hier nog om de kwantiteit, niet om de kwaliteit, dat kun je later bijschaven als het klaar is. Wat helpt is om misschien doelen voor jezelf te stellen, zoals: ‘vanavond schrijf ik een halfuurtje aan een stuk door’, of ‘vandaag wil ik sowieso 500 woorden geschreven hebben’. (Dat is mij met deze blog al gelukt, yay!) Persoonlijk ben ik niet echt het type dat dagelijkse schrijfdoelen stelt. Ik schrijf en ik zie het wel. Het enige doel dat ik mezelf stelde, was dat ik de eerste versie voor Kerstmis klaar wilde hebben, en dat was me gelukt. Dus ben je niet zo van de dagdoelen? Misschien is een deadline dan wel iets voor jou. Stel vast wanneer je dit verhaal af wilt hebben en beloon jezelf als het daadwerkelijk zover is!

Hopelijk gaat het je met deze tips dan echt lukken om eindelijk aan dat boek te beginnen dat je al lang zo graag wilde schrijven. Mocht je na deze tips nog steeds moeite hebben om te beginnen met je boek, kun je altijd contact met me opnemen. Ik ben namelijk zelfstandig schrijfcoach en help je hier graag mee op weg!

Veel liefs,

Lianne


5 Heerlijke feelgoodboeken die je eens gelezen moet hebben!