Selecteer een pagina

Wat is slaap en waarom moeten we slapen?

Slapen hoort bij het leven. We brengen een groot deel van ons leven slapend door. Ik vind het soms zo zonde van mijn tijd, waarom moeten we zoveel slapen? Het antwoord op die vraag is nooit helemaal beantwoord. Maar er wordt vooral gekeken naar de gevolgen van te weinig slapen. Dan zien we al heel snel dat we niet meer goed functioneren, onze hersenen werken niet meer vlekkeloos, we hebben moeite om uit onze woorden te komen, maken eerder fouten en zijn veel emotioneler en prikkelbaarder. Zelf heb ik maximaal 8 uur slaap nodig. Dat is ongeveer gemiddeld. Maar er zijn ook mensen die kunnen functioneren bij maar 4 uur slaap, maar dat zijn uitzonderingen. Tijdens onze slaap herstellen we. Onze cellen herstellen en vernieuwen zich, de indrukken die we overdag hebben opgedaan worden verwerkt, waardoor onze geest weer kalm en helder wordt. Ons lichaam doet weer energie op voor de volgende dag.

Waardoor kan de slaap verstoord worden?

Maar wat nou als slapen niet meer zo eenvoudig is? We kennen allemaal wel een situatie waarin we maar niet in slaap konden vallen, omdat we lagen te piekeren over iets wat gebeurd is de dag ervoor. Of omdat we zenuwachtig zijn voor een presentatie die we moeten geven de volgende dag. Als dit incidenteel voorkomt dan is er geen reden dat zorgen. Maar er zijn ook situaties waarin structureel slaapproblemen voorkomen. Denk maar eens aan mensen die ziek zijn. Ze kunnen ’s nachts veel pijn hebben die hen uit hun slaap houdt, of ze slikken medicijnen die als bijwerking slapeloosheid hebben. Ook langdurige stress kan je wakker houden, dit kan zelfs leiden tot een burn-out. Andere slaapproblemen zijn bijvoorbeeld slaapwandelen, snurken, nachtmerries en slaapapneu.

Tips voor een zo goed mogelijke nachtrust

Wat kun je zelf doen om te zorgen voor een zo goed mogelijke nachtrust? Ik geef je een paar tips:

  • Zorg dat je een uur voordat je naar bed gaat geen schermen meer aan hebt staan, dus leg je telefoon weg, zet je laptop uit en het liefst ook je tv. Ga liever wat lezen of nog even in bad.
  • Drink geen cafeinehoudende dranken meer in de avond. Hier word je onrustig van en ze zorgen ervoor dat je moeilijk in slaap kunt vallen.
  • Zorg overdag voor voldoende daglicht. Hierdoor blijft je bioritme goed en weet je lichaam dat als het donker wordt, het tijd wordt voor rust.
  • Ga elke avond op een vaste tijd naar bed, ook al ben je nog niet moe. Regelmaat zorgt voor het beste slaapritme. Sta ook elke ochtend om dezelfde tijd op.
  • En last but not least, zorg voor een goed matras. Hier ga ik even wat dieper op in.

Zorg voor een goed matras

Een goed matras kan werkelijk bijdragen aan een goede nachtrust. Het moet je namelijk een hele nacht ondersteunen, hoe je ook ligt in bed. Je wilt de volgende ochtend weer fit opstaan, zonder pijnlijke spieren. Wat is er fijner dan ’s avonds weg te kunnen zakken in een heerlijk matras en het gevoel hebben dat je zweeft. Een matras dat daarvoor kan zorgen is een traagschuim matras , doordat deze drukverlagend werken, kunnen veel lichamelijke klachten worden verminderd, zoals rugpijn, reumatische klachten en decubitus. De traagschuim matrassen van Royal Health Foam komen al een aantal jaar op rij als beste uit de bus. Zeker een investering waard als je gaat voor kwaliteit en voor een goede gezondheid!


Deze blog is een betaalde samenwerking.