One Small Positive Thought in The Morning can Change Your Whole Day

Deze quote hebben jullie vast wel eens ergens voorbij zien komen. Wat denk je als je zoiets leest? Wat een onzin, ik heb nog een hele dag om aan iets goeds te denken. Of zie je er een kern van waarheid in?

Ochtendroutines komen steeds meer in de aandacht te staan. We horen verhalen van succesvolle mensen die elke ochtend vroeg opstaan en een hele lijst met activiteiten afhandelen voor ze echt aan hun dag beginnen. Er komen steeds meer boeken op de markt waarin het belang van een ochtendritueel wordt onderstreept. Bijvoorbeeld de bestseller ‘Miracle Morning‘ van Had Elrod. Hierin beschrijft hij hoe het volgen van een ochtendroutine, bestaande uit zes stappen, zijn leven heeft veranderd. En dat allemaal voor acht uur ‘s ochtends!

Mijn eigen routines

Ik heb er nooit van gehouden om mij ‘s ochtends te moeten haasten. Als ik ergens naartoe moet dan ga ik altijd ruim van tevoren uit bed zodat ik rustig kan opstarten. Dan had ik ook altijd al mijn eigen routine. Douchen, aankleden, make-up, ontbijten en klaar maken voor vertrek. Hoewel ik al wel vaak las dat kort mediteren of een paar yoga oefeningen doen, je dag wat extra’s kon geven, had ik daar de discipline gewoon niet voor!

Maar… sinds een paar weken ben ik gestart met een eigen ochtend- en avondroutine! En ja, het bevalt mij heel goed. Ik merkte dat ik niet lekker in mijn vel zat en negatief ging denken. Ik had rust in mijn hoofd nodig en wilde mij weer positief en energiek voelen. Hoe ga je dit dan aanpakken? Ik weet dat ik van mediteren en schrijven rustig word. Mediteren had ik al een tijd niet meer gedaan (wat dus goed te merken was). Ook een beetje lichaamsbeweging zou mij goed doen om de energie weer te laten stromen.

Ochtendritueel

Ik word meestal tussen acht en half negen wakker. Voor velen zal dit klinken als uitslapen, maar ik heb dat uurtje extra                   ‘s ochtends echt nog nodig om de dag goed door te komen. Ik blijf dan even liggen tot mijn lichaam ook een beetje wakker wordt en dan ga ik rechtop zitten om te mediteren. Ik kies een meditatie van Headspace of zoek er een op Youtube. Sanny zoekt geluk heeft ook een aantal fijne meditaties! Bij het in- en uitademen visualiseer ik dat ik energie en positiviteit mijn lichaam in laat stromen, en bij een uitademing blaas ik alle vermoeidheid en zwaarte uit mijn lichaam. Aan het einde van de meditatie zet ik een intentie voor de dag, bijvoorbeeld: ‘Vandaag voel ik mij blij en ik kan de uitdagingen die op mijn pad komen aan.’ Ook ga ik in mijn hoofd mijn dag door en visualiseer hoe ik wil dat het gaat lopen. Ik voel me daarna prettig en gefocust en merk dat dit de rest van de dag ook invloed heeft. Als ik uit bed ga doe ik een aantal lichte yogaoefeningen zodat mijn lichaam soepel wordt en de energie kan doorstromen. Als ik een afspraak heb ga ik daarna douchen, aankleden, make-up en ontbijten. En als ik niets heb staan dan ga ik eerst ontbijten en later douchen. Ik zou nog wat dingen willen toevoegen aan mijn routine, zoals een stukje lezen en schrijven. Maar dat komt ter zijne tijd wel.

Avondritueel

Mijn avondritueel begint rond tien uur. Dan ga ik in huis wat opruimen, de deuren op slot doen en Rocky krijgt eten. Iedereen heeft wel een soortgelijk ritueel denk ik. Dan nachtkleding aan, tanden poetsen en crèmepjes smeren 😉 In bed ga ik rechtop zitten en kies weer een meditatie die ik ga volgen, meestal tien minuten. Daarna pak ik mijn notitieboekje en schrijf een stukje over hoe mijn dag is verlopen. Samen met Bas ga ik vervolgens een dankbaarheidslijst maken (in deze blog lees je dat ik dit al eerder deed). Soms is dit een lange lijst maar soms ook maar twee dingen. Maar hoe waardeloos de dag soms ook voelde, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn. Ik ga je aanraden om dit ook te doen voor je gaat slapen, je krijgt er een positive vibe van. Dan nog een stukje lezen en tegen elf uur lekker slapen. Ik zet een podcast of muziekje op en val heerlijk in slaap.