Tegenwoordig hoor je veel ophef over het eten van vlees. Het is niet gezond, het is slecht voor het milieu, het is zielig voor al die weerloze dieren, enzovoort. Graag wil ik je vandaag meenemen in mijn beleving en hoe ik hier tegenaan kijk. Want ik ben geen vegetariër, maar ik eet ook geen vlees. Huh?

Al zolang ik het me kan herinneren eet ik geen rundvlees of varkensvlees. Niet omdat we thuis vegetariërs waren, maar omdat ik het niet lust. Ik lust geen braadworst, geen gehakt, geen ham, geen slavinken… noem het maar op. Ik krijg braakneigingen van de smaak en zelfs al van de geur. Eigenlijk alleen om die reden heb ik nooit vlees gegeten, en dat is iets waar ik nu zelfs dankbaar voor ben. Ik vind het niet eens erg dat ik het niet lust. Zelfs als ik de smaak nu ineens niet meer zou proeven, zou ik het nog niet gaan eten. Ik denk eerlijk gezegd ook dat mijn lichaam er niet goed op zou reageren.

Het laatste jaar ben ik nog bewuster gaan kijken naar het eten van vlees. Waar ik eerst nog wel kip at, doe ik dat nu ook niet meer. Frikandellen bij de cafetaria bestel ik ook niet meer, alleen vegetarische dingen. Je kunt wel stellen dat ik er (bijna) helemaal vanaf gestapt ben om vlees te eten. Geen vlees eten bevalt me prima, maar ik zou nooit helemaal vegetariër kunnen worden. Want hoezeer ik geen vlees lust, ik lust wel vis. Dat vind ik wel erg lekker en ik denk ook niet dat ik ooit een gebakken zalm of een lekkere sushi-eet-partij zou kunnen missen. Daarom vind ik nu dat ik een mooie balans heb gevonden om geen vlees te eten en wel vis.

Goed voor het milieu

Ik hoef ook niet helemaal vegetariër te worden, maar ik vind zo al dat ik een mooi steentje bijdraag aan het milieu, aan het niet stimuleren van de bio-industrie en om de gezondheid van mens en dier. Zelfs een echte vleeseter als mijn vriend gaat nu mee in het dieren-zijn-vriendjes-geen-voer-principe. We halen nu alleen nog maar vegetarisch of sojavlees in huis. Ik eet alleen de vegakip, want waarom zou ik het vegetarische rode vlees eten als ik het echte vlees ook niet lust? Maar zo zijn we hier toch met z’n tweeën heel bewust mee bezig.

Het is jammer dat veel mensen je lijken op te leggen dat je ook geen melk meer moet drinken of eieren moet eten. Op de een of andere manier is het nooit goed genoeg en moet het altijd beter kunnen. Geen vlees eten is al een hele mooie stap, en daarvoor hoef ik niet nog extra zuivelproducten te gaan schrappen. Ik wil gewoon onbezorgd kunnen eten wat ik wil zonder op de hele tijd op verpakkingen te controleren of er koemelk in zit. Ik ben iemand die daarvan in de stress zou schieten en dat zou voor mij persoonlijk niet goed zijn.

Dus doe gewoon waar jij je goed bij voelt en wat voor jou haalbaar is. Is dat flexitariër zijn, pescotariër zijn, vegetariër zijn of misschien zelfs veganistisch zijn, dat maakt helemaal niet uit. Dat je er al mee bezig bent is al een goede stap naar een betere en vriendelijkere wereld!