We zouden allemaal meer dankbaar moeten zijn voor de kleinere geluksmomentjes in ons leven. Even wat minder zeuren en klagen. Onze ogen openen en onze handen wijd openen om alle geluk te ontvangen. Want de wereld om je heen mag er nog zo donker uitzien, toch hangt er ergens wel liefde voor jou in de lucht! Geloof daarin, en je komt heel wat verder!

Mijn geluksmomentjes deze week

Door de tranen heen de liefde voelen

De laatste restjes energie aan de kinderen gegeven, na een lange reeks zware werkdagen. Ik dook huilend in mijn bed, helemaal op. Manlief achtergelaten op de bank, het was ook nog veel te vroeg in de avond. Maar ik kon het niet meer opbrengen te blijven hangen met vallende oogleden.
Snotterend viel ik neer op mijn hoofdkussen, maar waarom lag dat helemaal niet zo zacht? Ik taste in het donker… En haalde vanonder mijn kussen een lange platte doos pralines!
In plaats van mijn verdriet over te zijn, begon ik nu nog heviger te huilen!
Mijn man weet dat ik het niet gemakkelijk heb, maar is een man van weinig woorden. Hij staat altijd voor me klaar, helpt waar hij kan, geeft me ruimte om te huilen als ik dat nodig heb. Maar ook op deze manier laat hij zien dat hij me graag ziet. Dankjewel lieve schat!

We kunnen nog veel van onze kinderen leren

Ons kleinste zoontje kreeg vrijdag de opdracht van school mee om tegen maandag herfst spulletjes mee te brengen. Dus dat was het ideale excuus om met zijn allen een herfstwandeling te maken. Eigenlijk vertrok ik met tegenzin in mijn schoenen. Maar de zon en het enthousiasme van onze kinderen maakte dat ik al na snel vrolijk mee huppelde.
Met zakjes en dozen vertrokken we op pad. Maar wat mijn dochter deed verbaasde me sterk: “Mama, zoveel vuil en plastiek dat de mensen achterlaten! Dat begrijp ik niet… Hoe kunnen grote mensen zo de natuur vervuilen?” Spontaan ging ze één grote plastiek zak gebruiken om alle blikjes, plastiek en kroonkurken op te rapen. Ik bewonderde haar echt!
We spraken zelfs de mensen op het sportveld aan, in eerste instantie bekeken ze ons niet, maar er waren wel jongens bij die een krop moesten doorslikken toen ze begrepen welke boodschap ik ze wilde meegeven… “We kunnen nog veel van onze kinderen leren.” Zei iemand peinzend.
Het was ook een geluksmomentje omdat we pas na drie uur thuis waren. De hele periode hebben onze kinderen niet één keer ruzie gemaakt, heeft mama niet één keer haar stem moeten verheffen. Enkel om ze af en toe attent te maken op een voorbijrijdende auto of fiets. Het was zalig! Zo ontspannend! Ze zorgden voor elkaar, deelden hun spulletjes en huppelden zoals onbezorgde hertjes het gras over. Zulke momenten koester ik voor altijd!

Bronzen beelden van spelende kinderen.

Anders is daarom niet slechter

Ja, we hebben een kind met autisme! En het hele gezin gaat rond hem draaien. We hebben al veel aanpassing puur voor hem gedaan… En het is soms vermoeiend om altijd maar voorbereidingen te maken op wat morgen de dag brengt.
Maar autisme heeft ook leuke aspecten! Dat bewees onze zoon vandaag bij het opruimen. Grote zus had gevraagd om haar deel van de speelgoedkast op te ruimen. En dan gaat het van: “Dat is voor de vuilbak. Die is voor boven op de zolder bij te houden. En daar ga ik zeker nog mee spelen, dat blijft hier!” Zo zijn er duidelijk verschillende categorieën.
Het is interessant om onze zoon dit ook te zien doen, heel fascinerend. Hoe hij elk kaartje, doosje en boek bekijkt en nadenkt. Zijn logica is soms anders, maar daarom zeker niet fout. Ik begin nog meer van hem te houden als ik hem zo zie sorteren en opruimen.
Hij geraakt er niet door in frustratie, maar wordt er eigenlijk heel rustig van. Opgeruimd en netjes in de kast na afloop, geeft hem ook rust in zijn hoofd. Alles heeft terug zijn plek, het overbodige is weg. Alles geminimaliseerd, een overzicht.
Oh, inderdaad: van onze kinderen kunnen we nog veel leren!

Wat zijn jullie geluksmomentjes deze week? Draait er bij jullie ook veel om de kinderen? Waar maakt bij jullie je hart ook een sprongetje van? Ik hoor het graag!

Liefs, Coco

Logo van Anoniem Jezelf