We zijn tegenwoordig allemaal druk. Onze dagen zitten volgepland met allerlei afspraken. We willen de dag zo productief mogelijk besteden. Werk, sport, huishouden en ook nog een sociaal leven. Als we dit niet allemaal bijhouden in een agenda zijn we het overzicht zo kwijt! 

Planners worden steeds belangrijker in ons leven. Je ziet tegenwoordig de leukste varianten. De je misschien wel bekende Bullet Journals, maar ook de al voorgedrukte planners die je alleen maar hoeft in te vullen. In deze blog vertel ik je over de Purpuz planner voor 2019. Deze kreeg ik opgestuurd door Clen Verkleij, in ruil voor een review. Alleen al door de kleur ben ik enthousiast, roze! Ik zal je eerst het verhaal achter deze planner vertellen.

Een flatlay met daarop een laptop, wereldbol, plant en de Purpuz Planner.

Twee jaar geleden bedacht Clen Verkleij een methode om in balans te blijven en zijn doelen te halen. Na een burn-out wist hij als geen ander hoe belangrijk het was om je dromen te volgen, plezier te hebben in wat je doet en zorgen voor een goede balans in je leven. In de Purpuz planner komen al deze ideeën samen. Aangezien balans voor mij heel erg belangrijk is door mijn chronische vermoeidheid, lijkt deze planner mij heel geschikt om mee te werken.

Ik ga je stap voor stap laten zien hoe de Purpuz planner werkt. Hoewel deze variant voor 2019 is en ik dus nog niet echt ermee gewerkt heb, heb ik al wel een start gemaakt en mijn doelen in beeld gebracht zodat ik daar komend jaar meteen mee aan de slag kan!

De Purpuz methode bestaat uit acht stappen om tot je doel te komen.

  • De Purpuz map: hier maak je je eigen mindmap. Schrijf op uit welke gebieden je leven op dit moment bestaat, zoals werk, sport, vrienden. Schrijf bij elk van die gebieden op hoe jij wilt dat dit gebied er over drie jaar uitziet, waar jij van droomt.
  • De Purpuz matrix: al die dromen kun je natuurlijk niet in één keer verwezenlijken. De ene vind je vast belangrijker dan een andere. Dit kun je in beeld brengen met de matrix. Kies één droom uit, uit het vakje ‘doeners’. Deze droom is nu jouw doel geworden waarmee je aan de slag gaat. Ik heb zelf twee doelen genomen, namelijk: mijn blog groot maken en een boek schrijven.

Een bladzijde uit de Purpuz Planner.

  • Het Purpuz plan: nu je weet wat je doel is, ga je deze opdelen in subdoelen, zodat overzichtelijk wordt wat er gedaan moet worden.
  • Het Purpuz pad: alle stappen uit het plan, ga je nu in de juiste volgorde opschrijven. Daarachter schrijf je bij elke stap hoeveel tijd deze stap ongeveer kost. Zo krijg je al inzicht in hoeveel tijd per week je straks eraan kwijt zult zijn en kun je dit goed gaan inplannen in je weekoverzicht. Bepaal ook de deadline voor je doel.

Een bladzijde uit de Purpuz Planner.

  • De maandplanning: in je maandplanning schrijf je de stappen op die je die maand wilt maken naar je doel. Omdat balans heel belangrijk is, ga je ook inplannen wat je aan ontspanning gaat doen. Bijvoorbeeld: afspreken met mensen die je blij maken, iets nieuws uitproberen, een leuk uitje en een beloning aan jezelf omdat je zo goed bezig bent. Wanneer je deze dingen niet inplant worden ze al snel overgeslagen. Onthoud, een afspraak met jezelf is net zo belangrijk als een afspraak voor je werk!

Een bladzijde uit de Purpuz Planner.

  • De weekplanning: deze gebruik je het vaakst. Aan het begin van elke week kijk je welke stappen je kunt maken voor je doel en plant deze in op de dag dat je eraan wilt gaan werken. Elk weekoverzicht bestaat uit een to-do list waar je opschrijft wat die week je belangrijkste to-do’s zijn, zet daarachter ook de tijd zodat je deze makkelijk per dag kunt inplannen. Verder heeft elke week een motiverende quote en een uitdaging voor je.

Een bladzijde uit de Purpuz Planner.

  • Dagreflectie: elke dag kun je je doel aangeven en aan het einde van de dag is er ruimte voor reflectie. Wat ging er goed vandaag en waar ben je trots op? En wat zou je morgen kunnen doen om persoonlijk verder te groeien? Een moment voor reflectie is super belangrijk om even stil te staan en te bepalen of je nog op de juiste weg zit en wat je eventueel zou kunnen aanpassen.
  • Vragen aan jezelf: niet alleen per dag is dit belangrijk, maar ook aan het einde van elke maand staan er een aantal vragen die je kunt beantwoorden. Deze gaan over je levensgebieden, of je gelukkig bent en over je doelen.

Een bladzijde uit de Purpuz Planner.

Ik heb de eerste vier stappen gemaakt. De andere kan ik vanaf het nieuwe jaar gaan doen. Maar ik heb nu al wel een heel goed beeld gekregen van de Purpuz methode en ik vind het een methode die voor mij zal gaan werken! Ik ben zelf iemand die altijd overal lijstjes van maakt, zoveel dat het onoverzichtelijk wordt. Begin dit jaar ben ik begonnen met een Bullet Journal zodat ik alles op één plek kon bijhouden. Maar het elke keer opzetten van een nieuwe maand- en weekplanning kostte mij veel tijd want ik wilde het altijd weer te netjes doen. De Purpuz planner heeft ook alles in één, het is een plek voor al mijn ideeën, afspraken, lijstjes en reflecties. Ik kan niet wachten om ermee te gaan werken. Ik ga hem in eerste instantie gebruiken als mijn bureau planner, omdat hij qua afmeting een stuk groter is dan de agenda die ik nu gebruik en hij past niet in elke tas. Maar wie weet verandert dat ook nog wel.

Een bladzijde uit de Purpuz Planner.

Kortom: wil je een planner die veel meer is dan alleen een agenda? Een planner die betrekking heeft op je hele leven? Die je helpt om je dromen te verwezenlijken en een gezond en gelukkig leven te leiden. Kies dan voor de Purpuz planner!  Bestel hem via de link hieronder!

https://purpuz.com/partner/Nayana/