Het is waar, mensen lezen steeds minder boeken. Doordat de wereld steeds sneller wordt, is onze concentratie ook een stuk minder geworden. Een boek lezen duurt veel te lang en we zijn gauw afgeleid. De opkomst van de blog is daar een goed antwoord op, korte stukken tekst die vermakelijk of informatief zijn. Maar voor degenen die liever zo weinig mogelijk lezen is er ook een oplossing. Naast de al bekende luisterboeken wordt de podcast nu ook steeds bekender!

Wat is een Podcast?

Apple omschrijft een podcast als volgt:

Podcasts zijn afleveringen van een programma op het internet. Het zijn meestal originele audio- of video-opnamen, maar het kan ook gaan om opgenomen uitzendingen van een tv- of radioprogramma, een lezing of uitvoering.

Podcasts worden meestal per aflevering in dezelfde bestandsstructuur aangeboden (audio of video) zodat abonnees het programma steeds op dezelfde manier kunnen beluisteren of bekijken. Voor sommige podcasts, zoals taalcursussen, is het handiger om meerdere bestandsstructuren te combineren. Denk bijvoorbeeld aan video’s en documenten.

Voor de luisteraar is een podcast een manier om gratis kennis te maken met allerlei interessant materiaal van over de hele wereld. Voor de maker is een podcast een ideale manier om een breed publiek te bereiken.

Het is dus anders dan luisteren naar een radio. Bij een podcast kun je helemaal zelf kiezen waar je naar luister naar gelang je interesse! Tegenwoordig is er over elk onderwerp wel een podcast te vinden: muziek, film, filosofie, eten, ondernemen, gezondheid en ga zo maar door. Veel zijn er wel Engelstalig en ik vind het zelf fijn om naar Nederlandstalige te luisteren. Maar dan nog genoeg keuze! Om een podcast te luisteren hoef je niet stil te zitten. Kan natuurijk wel als je even een momentje voor jezelf wilt, maar ik luister er bijvoorbeeld ook naar tijdens het huishouden doen, of tijdens het wandelen. Koptelefoon op en gaan!

Tips voor leuke podcasts

Ik deel hieronder de podcasts waar ik het meest naar luister. Zoals je kunt zien gaan ze voornamelijk over inspiratie opdoen, persoonlijke ontwikkeling en bewust leven. ‘Praten over Bewustzijn’ luister ik meestal voor het slapen gaan omdat het heel rustgevend is. Vooral niet saai hoor, juist heel grappig en inspirerend! Maar je hoeft er helemaal niet bij na te denken, dat is het denk ik. De andere luister ik vooral overdag.

Praten over Bewustzijn door Patrick Kicken en Paul Smit

Openhartige gesprekken tussen twee veertigers, over of jij en ik wel bestaan als apart individu. Of is de wereld een droom? Filosofie met mayonaise! En een knipoog.

Leven Zonder Stress door Patrick Kicken

Patrick interviewt de meest uiteenlopende personen over de volgende onderwerpen: stress, geluk, zingeving, geld, seksualiteit, burn-out, depressie, angst, liefde, status, ego, werk, meditatie, denken, ontspanning, verdriet, vreugde, vrije wil, lijden, pijn, plezier, relaties, ziekte, geloof, guru’s, opvoeding, therapie, talent, conflicten, humor, bewustzijn, boeddhisme, zen, yoga, mindfulness en meer.

Eindbazen

Michel Vos en Wiggert Meerman spreken tijdens deze podcasts met bijzondere mensen – Eindbazen – die een uitzonderlijke prestatie of bijdrage hebben geleverd op het gebied van sport, wetenschap, ondernemen, cultuur, maatschappij of technologie.

Master Your Mindset Podcast door Michael Pilarczyk en Cindy Koeman

Elke twee weken delen Cindy Koeman en Michael Pilarczyk een podcast. Ze spreken over persoonlijke ontwikkeling, geluk, geld, bewustzijn, levenskunst, innerlijke rust en het behalen van doelen en persoonlijk succes.

100% Inspiratie Podcast door Thijs Lindhout

Thijs Lindhout gaat op zoek naar het geheim achter geluk & succes. Dit doet hij met een gezonde dosis energie en humor. Wat maakt nu dat sommige mensen de top bereiken in het leven? Hoe kun je je droom realiseren? Hoe kun je succesvol worden door te doen wat je leuk vindt?

Hij interviewt bekende mensen en ontdekt het verhaal achter hun geluk & succes. Een must voor iedereen die meer uit het leven wil halen! Leef intens!

Nieuwsgierig geworden? Luister dan eens naar bovenstaande podcastst of ga op zoek naar degene die je interessant vindt!