Tiet wat? Tietze! Dat is het stempeltje dat ik laatst van de huisarts heb gekregen. Al jaren heb ik af en toe steken in mijn borst. Deze pijn zit meer in de borst zelf, het wordt erger wanneer ik erop druk of me beweeg. Hartklachten geven andere symptomen. Toch werd ik altijd wat paniekerig wanneer ik zo’n steek voelde. Deze pijn duurde hooguit twee dagen en dan was het maandenlang rustig.

Echter het laatste jaar voelde ik het vaker. Ik ben ermee naar de huisarts gegaan omdat ik me nu toch wel zorgen begon te maken. Deze heeft een onderzoek gedaan en een hartfilmpje gemaakt. Hierop was niks bijzonders te zien en mijn hart klonk goed. Een andere arts zei precies hetzelfde dus dan moest ik daar maar op vertrouwen. Afgelopen week ben ik nog een keer weer bij de huisarts geweest met deze klachten en zij kwam toen met de naam ‘syndroom van Tietze’. Dit is een reumatische ontsteking van het kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen. De pijn wordt erger wanneer je op die plek drukt. Ook kan de pijn uitstralen naar de arm en schouder/nek. Ik heb uitgebreid gegoogled op deze naam en de symptomen komen precies overeen met die ik heb. De oorzaak van Tietze is niet bekend. Het kan plotseling opkomen en ook weer verdwijnen na een paar maanden. Ook kan het chronisch worden, wat in mijn geval zo zal zijn omdat ik er al jaren last van heb. Een echte behandeling is er ook niet voor. Wanneer de pijn echt vervelend wordt, kun je pijnstillers nemen. Zorgen voor een goede houding en een buikademhaling willen ook weleens helpen. Gelukkig is het verder niet ernstig. Ik ben allang blij dat het een naam heeft!