Ruimte innemen en wekkertjes zetten

Ruimte innemen, dit thema werd vandaag besproken tijdens mijn haptotherapie. Als mens nemen we vanzelfsprekend ruimte in doordat we een lichaam hebben. Maar nemen we naast deze fysieke ruimte, ook op psychisch vlak deze ruimte in?

Voor mij is dit nog een aandachtspunt. Ik ben van nature geneigd om mijzelf terug te trekken of weg te cijferen. Alsof ik minder belangrijk ben dan anderen. Ik wil het anderen naar de zin maken en vergeet daarbij mijzelf. Dit is een patroon wat bij mij van jongs af aan al zichtbaar is, dus om dit te veranderen kost tijd! Vergeleken met een paar jaar geleden kies ik al veel vaker voor mijzelf. Maar doordat ik met mijn haptotherapeut situaties bespreek en mijn gedrag daarin, blijkt het dat dit nog steeds een rode draad is in mijn leven.

Hoe kan ik leren om ruimte te mogen innemen?

Hieronder vertel ik een aantal dingen waaraan ik ga werken.

  1. Dagelijks een bodyscan uitvoeren. Hierbij scan ik mijn lichaam van top tot teen. Het is daarbij heel belangrijk dat ik elk lichaamsdeel werkelijk voel en contact maak met dat lichaamsdeel. Zodat ik ervaar dat het een deel van mij is.
  2. Visualiseren dat ik om mijn lichaam een extra laag heb, zodat ik meer ruimte inneem.
  3. Gevoelens en gedachten uitspreken. Het duurt bij mij soms even voordat informatie echt landt, zodat ik niet altijd meteen de juiste reactie kan geven. Maar dan is het belangrijk dat ik ook later nog terugkom op iets wat voor mij belangrijk is of wat mij dwars zit.
  4. Wanneer iets mij niet lekker zit, dan voel ik dit aan een verkramping in mijn buik. Wanneer ik dit gevoel krijg moet ik nagaan waardoor dit komt en wat ik eraan kan veranderen.
  5. Mijzelf op de eerste plaats zetten. Niet denken dat dit egoïstisch is, maar juist noodzakelijk.

Mijn grenzen bewaken

Naast ruimte innemen, hebben we het ook gehad over mijn grenzen aanvoelen. Wanneer ik me goed voel wil ik nog weleens teveel doen en daarmee ga ik dan meteen weer over mijn grens. Zo heb ik afgelopen week een paar uur op zolder spullen uitgezocht en opgeruimd omdat ik alvast wat wilde doen voor onze verhuizing. Ik merkte wel dat ik moe werd, maar toen was ik nog niet klaar met opruimen. Ik denk dan: “Dan kan ik het net zo goed even helemaal afmaken.” Alles bij elkaar was dit veel te veel en moest ik het bekopen met een moe en pijnlijk lichaam. Dat is het niet waard! We hebben nu afgesproken dat ik bij dit soort ‘zware’ activiteiten een wekkertje ga gebruiken. Deze zet ik op een half uur. Waarschijnlijk denk ik na dit halve uur: “Nu al? Ik kan nog wel even door!” Dat is nou precies goed! Ik heb dan iets gedaan en ik voel me nog goed! Ik kan altijd later op de dag nog een half uurtje aan de slag gaan als ik dat wil.

Dit zijn weer mooie uitdagingen waarmee ik aan de slag kan! Zo blijven we groeien!

 

Volg:
Nayana

Nayana is oprichtster van Love this Moment en wil met dit platform meer bekendheid creëren over het leven ‘achter de schermen’ wanneer je onzichtbaar ziek bent. Ondanks haar chronische vermoeidheid, staat zij positief in het leven en is zij altijd bereid om anderen te helpen. Haar missie is om licht en positiviteit in de wereld te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *