– We were born to be real, not to be perfect-

Deze quote is tegenwoordig mijn mantra. We zijn niet geboren om perfect te zijn. Want wat is perfect? Wanneer ben je perfect? Mensen die denken dat ze perfect kunnen worden, kan ik uit de droom helpen. Perfect bestaat niet! Wanneer je denkt dat je alles hebt, zal er altijd wel weer wat nieuws zijn wat niet helemaal naar je zin is. Zo blijf je je hele leven streven naar iets onbereikbaars en vergeet je te genieten van de situatie zoals hij is.

Ook ik was een echte perfectionist

Maar het is nog niet zo lang geleden dat ook ik dacht dat ik perfect moest zijn. Wanneer dit precies begon weet ik niet meer, maar het zal tijdens de middelbare school periode zijn geweest. Waarschijnlijk wilde ik met dit perfectionisme iets compenseren. Misschien het feit dat mijn gezondheid niet goed was, dat ik verder niet echt opviel tussen alle leerlingen. Mijn studieresultaten waren altijd prachtig en ik was het lievelingetje van de leraren. Tijdens de studies daarna was ik nooit tevreden over mijn werk, hierdoor raakte ik gestresst en was ik totaal niet gelukkig. Daarnaast wilde ik een normaal leven leiden met sociale contacten, een goede relatie en het huishouden spik en span. Natuurlijk hield ik dit allemaal niet lang vol. Het heeft geresulteerd in een burn-out en chronische vermoeidheid. Niet echt het idee wat ik voor ogen had.

Maar juist doordat ik door mijn beperkingen niet meer kon meedraaien in de maatschappij ben ik gaan nadenken over wat nu echt belangrijk is. Nee ‘perfect’ ben ik al lang niet meer volgens de huidige maatstaven: ik kan niet meer volledig werken, mijn lichaam toont sporen van mijn slechte gezondheid, littekens en een buikje doordat ik niet kan sporten maar wel van lekker eten houd. Maar ik vind dit nu niet erg meer. Deze imperfecties horen nu bij mij, ze hebben mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik omarm ze en ben blij dat ik niet meer perfect hoef te zijn. Dat voelt als vrijheid. Ik kan nu genieten van de dingen die er echt toe doen en ik zorg goed voor mijn lichaam omdat ze dat verdiend.

Imperfectie wordt steeds populairder

Imperfectie wordt gelukkig steeds meer aangemoedigd. Zo schreef Brené Brown het boek ‘de moed van imperfectie’. Ook ging het kledingmerk Esprit tijdens een reclamecampagne in op imperfectie. Met de naam Perfectly Imperfect vroegen zij klanten om selfies te plaatsen op social media met hun imperfecties. In Nederland maakte zanger Dotan een tentoonstelling met foto’s waarop hij BN’ers zonder make up vastlegde. De boodschap hierachter was om de echtheid en kwetsbaarheid van de mens te tonen. Ging ik vroeger nooit zonder make up de deur uit, nu doe ik het alleen nog op als ik er zin in heb. Ook door het plaatsen van mijn blogs toon ik kwetsbaarheid. Maar ik merk wel dat juist deze persoonlijke verhalen de meeste lezers trekken. Mensen houden van echte mensen.

Dus om terug te komen op de beginquote: wees jezelf, omarm je imperfecties en toon je kwetsbaarheid!