Deze week had ik mijn eerste afspraak bij een haptonoom. Tijdens mijn therapie in Lelystad, drie jaar geleden, werd ik behandeld door een ergotherapeut en een fysiotherapeut die niet alleen naar de lichamelijke klacht keken maar ook naar mij in mijn geheel, mijn gevoelens en gedachtes. Daar heb ik toen heel veel aan gehad en ik voelde mij in die tijd echt opknappen.

Omdat in de laatste maanden mijn vermoeidheid weer is toegenomen en ik er niet echt doorheen kom, heb ik hier in de buurt een haptonoom gezocht. Zo hoef ik niet weer helemaal naar Lelystad 😉

Wat is haptonomie?

Haptonomie is niet bij iedereen bekend, daarom zal ik hier kort vertellen wat het inhoudt. Haptonomie is de leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven. Tijdens de therapie is het de bedoeling dat de patiënt zich meer bewust wordt van zijn lichamelijke gevoel en andere gevoelens. Dit kan door middel van gespreksvoering maar ook door het aanraken van de patiënt. Hierbij kunnen gevoelens omhoogkomen van paniek of weerstand. Zo kan inzichtelijk worden waar de patiënt mee zit. Het doel is om deze gevoelens te erkennen en er wat mee te gaan doen om ze ‘lichter’ te maken. Weer in balans komen met je lichaam en je gevoel. In de huidige maatschappij leven we heel veel vanuit ons hoofd en onze gedachtes. Onze gevoelens worden weggedrukt en we raken vervreemd van ons lichaam. Uiteindelijk komen die gevoelens wel weer ergens naar boven, vaak uit zich dit in lichamelijke klachten. We moeten dus weer terug naar ons gevoel en dat valt niet altijd mee! Daarom is haptonomie een goede vorm van begeleiding.

Wanneer kan haptonomie helpen?

 • Omgaan met pijn
 • Ademhalingsproblemen
 • Relationele problemen
 • Angst- en depressieve klachten
 • Overbelasting, stress en burnout
 • Lichamelijke klachten
 • Traumaverwerking
 • Problemen met gebrek aan zingeving
 • Het beter omgaan en herkennen van gevoelens
 • Weinig zelfvertrouwen en minderwaardigheidsgevoelens,
 • Negatief zelfbeeld
 • Je onrustig of gejaagd voelen
 • Piekeren of veel in je hoofd zitten
 • Moeite met nee zeggen en grenzen stellen
 • Vermoeidheid
 • Niet lekker in je vel zitten,
 • Moeilijk bij je gevoel kunnen komen of moeilijk het gevoel kunnen aanspreken

Alternatieve geneeswijze

Zoals je ziet kan het in veel gevallen worden toegepast. Haptonomie valt onder de alternatieve geneeswijzen en wordt bij een aanvullende verzekering vergoed voor een maximaal bedrag per jaar of een vast bedrag per behandeling. Dit verschilt per verzekering.

Na mijn eerste afspraak heb ik een goed gevoel bij de behandeling en denk ik dat het mij kan helpen om weer wat lekkerder in mijn vel te komen zitten. Ik zal over een tijdje een update geven hoe het ermee gaat.