“May our philosophies keep pace with our technologies. May our compassion keep pace with our powers. And may love, not fear, be the engine of change.” 

Houd je van kunst en cultuur? Van spanning? Houd je je wel eens bezig met de vragen: ‘Waar komen we vandaan? Waar gaan we naar toe?’ Dan is de nieuwe Dan Brown echt een aanrader! De schrijver van bekende bestsellers zoals ‘De Davinci Code’ en ‘Het Bernini Mysterie’ heeft weer een prachtig verhaal afgeleverd met Robert Langdon in de hoofdrol.

Het verhaal begint in museum ‘Het Guggenheim’ te Bilbao, Spanje. De futuroloog Edmond Kirsch zal een presentatie geven en daarin een schokkende ontdekking publiceren met betrekking tot de vragen: ‘Waar komen we vandaan & waar gaan we naartoe?’ Echter komt hij er niet aan toe om deze ontdekking openbaar te maken want tijdens de presentatie wordt er een aanslag gepleegd waardoor zijn ontdekking verloren dreigt te gaan. Robert Langdon, vriend van Edmond en ook aanwezig bij de presentatie, wil alles op alles zetten om toch erachter te komen wat Edmond wilde vertellen. Samen met museumdirectrice Ambra Vidal gaat hij op zoek. Hun tocht begint in Barcelona, waar Edmond de laatste jaren woonde en werkte. We worden meegenomen door Barcelona en ‘zien’ een aantal culturele hoogstandjes van de architect Gaudí. Hij staat bekend om zijn kleurrijke en fantasierijke bouwwerken, zoals het Casa Mila en de Sagrada Familia.

Wetenschap

Naast kunst en cultuur spelen ook religie en wetenschap een grote rol. Een religieuze organisatie wordt gezien als het brein achter de aanslag omdat de ontdekking van Edmond de basis van de religie onderuit zou halen. Robert en Ambra worden tijdens hun zoektocht geholpen door Winston. Winston is een van de uitvindingen van Edmond, een computer die net een mens lijkt, ook wel een Al genoemd (artificiële intelligentie).

Het antwoord op de vragen horen we pas helemaal aan het einde van het boek.  Ze zetten je aan het denken. In hoeverre zou het waarheid kunnen worden? Ik heb elke bladzijde van het boek geboeid zitten lezen en vond het jammer dat ik het uit had.

Tijdens het lezen heb ik steeds de betreffende kunstwerken of gebouwen opgezocht op Google zodat ik er een beeld bij had. Een bezoekje aan Barcelona om alles in real life te zien staat nu zeker op mijn lijst!