Bullet Journal

Een tijdje terug hoorde ik van het concept ‘Bullet Journal’. ‘Hé wat leuk!’, dacht ik. ‘Dit is echt wat voor mij.’ Wat is een Bullet Journal nu precies?

Het is een boekje waarin je alles kwijt kunt, zoals je dag-, week-, maand- en jaarplanningen, je to-do lijstjes, het bijhouden van je uitgaven, lijstjes van boeken die je nog wilt lezen enzovoort. Het is dus ideaal voor mensen zoals ik die overal lijstjes en notitieboekjes hebben liggen. In een Bullet Journal heb je alles bij elkaar en door de specifieke opzet van een Bullet Journal blijft het ook overzichtelijk. Ik ben het eens gaan uitproberen voor de laatste twee maanden van dit jaar.

Inhoud van een Bullet Journal

Zoals je in het filmpje kunt zien, begint mijn Bullet Journal met een voorpagina. Hier kun je je eigen gegevens kwijt. Een geodriehoek is super handig want zo kun je mooie lijnen trekken voor bijvoorbeeld roosters of lijstjes. Dan volgt de ‘Index’. Dit is de inhoudsopgave, zorg daarom dat je alle pagina’s van je Journal nummert. De ‘Keys’ zijn specifiek voor de Bullet Journal. Elk icoontje heeft een betekenis en daardoor blijft de rest van je Journal overzichtelijk. Daarna kun je pagina’s vullen met wat je leuk vindt. Zo heb ik wat zaken opgeschreven die ik wil onthouden, zoals verjaardagen en voedingssupplementen die ik inneem. Dan komen we bij de maand november! Ik heb een leuke voorpagina gemaakt met daarin een klein overzicht van de dagen en weken van november. Op de pagina daarna zijn de dagen en weken nog eens uitgeschreven met alvast een aantal belangrijke taken of afspraken erbij. Ook schrijf ik de doelen op die ik in november wil behalen. Daarachter volgen de weekoverzichten. Per dag kan ik zo opschrijven welke dingen ik wil doen en houd ik goed overzicht. Het geeft ook rust in mijn hoofd als alles op papier staat geschreven en ik taken kan afstrepen die ik heb gedaan.

Houd je Bullet Journal praktisch

Mijn opzet is maar één voorbeeld van een Bullet Journal. Ik heb het best minimalistisch gehouden omdat dat voor mij het meest overzichtelijk is. Daarnaast wil ik niet heel veel tijd kwijt zijn om alles op te vrolijken met tekeningen. Wanneer je op Pinterest zoekt naar voorbeelden van Bullet Journals, kom je de meest prachtige dingen tegen. Maar laat je hier niet door tegenhouden om eraan te beginnen. Het belangrijkste is dat het voor jou werkt en praktisch is.

Omdat ik al heb ondervonden hoe handig ik dit systeem vind, heb ik een nieuw boekje gekocht voor volgend jaar. Deze Journal is uitgebracht door Inspirerend Leven. Het heeft pagina’s met stipjes waardoor het trekken van lijnen heel makkelijk wordt.

Eigenlijk heb je alleen een Journal, een liniaal en een goede pen nodig om te starten. Omdat ik wel houd van een beetje knutselen en tekenen heb ik wat spulletjes aangeschaft die ik kan gebruiken om mijn Journal op te leuken. Zo heb ik stickers, sticky notes, fineliners in alle kleuren, kleurpotloden, washi tape en stempels. Washi tape is een soort plakband maar dan van rijstpapier, je kunt het makkelijk scheuren. Het is verkrijgbaar is alle soorten en maten met allerlei leuke printjes.

Mocht het idee van een Bullet Journal je aanspreken, probeer het eens uit! Meer informatie kun je vinden op Pinterest.

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *