In de herfst laten alle bomen hun blaadjes los. Voor mensen is dit ook een tijd om los te laten en zich te gaan richten op hun innerlijke wereld. Een tijd om te reflecteren op de afgelopen tijd en nadenken over wat je graag wilt.

Even stilstaan bij alles en jezelf afvragen:

  • Is dit jaar gegaan zoals ik verwacht had?
  • Waarvoor ben ik dankbaar?
  • Wat heb ik geleerd afgelopen jaar?
  • Wil ik dingen veranderen de komende tijd?
  • Waar word ik echt gelukkig van?

Omdat we weer meer tijd binnen gaan doorbrengen, is het belangrijk dat je je fijn voelt in je omgeving. Besteed wat aandacht aan de inrichting van je huis. Nu is het de tijd voor lekkere warme plaids en kussens. Zet wat kaarsen neer die je ‘s avonds gezellig aan kunt steken. Breng wat groen in huis in de vorm van een mooie kamerplant. Niet alleen in de woonkamer maar ook je badkamer zal ervan opleven.

Voeding

Neem je eetpatroon eens onder de loep. Tijdens de zomermaanden is de verleiding groot om minder gezond te eten. Lekker barbecueën en ijsjes eten 😉 Met de koude wintermaanden voor de deur is het belangrijk om wat weerstand op te bouwen. Zorg dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt, vul dit eventueel aan met supplementen zoals een multivitamine of Echinea (voor extra weerstand).

Inspiratie

Voed je geest, door het lezen van inspirerende boeken of kijk mooie documentaires. Voor degenen die Netflix hebben, daar staan er genoeg op. Anders kun je op internet ook veel vinden. Volg eens een lezing of workshop die je interessant lijkt.

Frisse lucht

Naast al deze binnenactiviteiten is het ook heel belangrijk om dagelijks wat frisse lucht te krijgen. Maak een wandeling of pak de fiets om een rondje door de natuur te fietsen. Zo maakt je lichaam vitamine D aan, dat erg belangrijk is in de donkere maanden.

Veel mensen zijn deze periode wat lustelozer en vermoeider. De bekende herfstdip. Met name (hoog) gevoelige mensen merken dit goed. Toen ik werkte met jongeren met autisme was dit een bekende uitspraak: ‘de blaadjes vallen weer van de bomen’. Wat wilde zeggen dat de jongeren wat prikkelbaarder of juist somberder waren dan normaal. Niet gek dus dat je je even niet zo lekker in de vel voelt. Maar probeer er niet in te blijven hangen. Door bovenstaande tips toe te passen, hoop ik dat je de komende maanden fijn doorkomt.


Lees ook deze blog over de herfst.