Matcha

In het kader van ‘nieuwe dingen proberen’, heb ik vandaag voor het eerst matcha gedronken. Misschien heb je al weleens gehoord over dit groene poeder, het is een product dat de laatste tijd steeds populairder wordt. Steeds meer winkels verkopen doosjes of zakjes met dit felgroene poeder dat super gezond moet zijn.

Matcha komt uit Japan. Het is een poeder dat gemaakt wordt van groene thee. De productie van matcha is heel arbeidsintensief. Drie weken voor de pluk worden de theestruiken overschaduwd, met doeken of stro. In de schaduw maken de planten extra bladgroen aan, zodat de blaadjes hun felle kleur krijgen. De mooiste blaadjes worden geplukt, dan gestoomd en gedroogd. De nerven en steeltjes worden gescheiden van de rest van het blad en dan wordt het blad tussen twee stenen heel langzaam gemalen.

De gezondheidsvoordelen van matcha

  • Matcha bevat meer antioxidanten dan andere thee. Een kop matcha thee bevat zelfs wel 10 maal zoveel antioxidanten dan een kop groene thee. Antioxidanten beschermen je lichaamscellen tegen vrije radicalen die je cellen beschadigen en kanker kunnen veroorzaken.
  • Het heeft een ontstekingsremmende werking.
  • Het helpt om gewicht te verliezen omdat je stofwisseling een boost krijgt.
  • Matcha helpt je lichaam te ontgiften. De stof die zorgt voor de groene kleur (chrolophyll) bindt schadelijke metalen in je lichaam en voert ze af.
  • Matcha heeft een kalmerend effect. Al eeuwen lang gebruiken monniken matcha bij hun meditatie ritueel.

De smaak is lastig te omschrijven. Als je erover denkt om matcha te kopen, zorg dan wel dat je een goede kwaliteit koopt. Bijvoorbeeld op de website van Matchawinkel. Matcha van minder goede kwaliteit is niet zo fel groen en smaakt bitter. Om aan de smaak te wennen ben ik begonnen met matcha latte, deze vond ik erg lekker! Binnenkort ga ik er thee van maken. Matcha kun je ook verwerken in smoothies of ijs. Genoeg mogelijkheden dus!

 

IMG_0229

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *