Rosita Steenbeek, ik had haar naam weleens gehoord maar verder was zij voor mij nog onbekend. In het kader van de maand van de spiritualiteit heeft zij een essay geschreven over compassie: ‘Heb uw vijanden lief.’ Hierover geeft zij een lezing op woensdagavond 8 februari 2017 in de bibliotheek te Hengelo.

Samen met mijn buurvrouw Helma ga ik naar de lezing. We hebben beide het essay gelezen die gaat over de vluchtelingencrisis, een actueel onderwerp waar het begrip compassie zeker mee verweven is.

Rosita wordt geïnterviewd door Ivan Borghstijn. Hem ken ik al van het interview met Susan Smit.

Rome

Rosita woont al sinds 1985 in Rome. Ik zie haar daar al helemaal rondlopen; klein, slank, goed gekleed en een tikkeltje mysterieus. Ze heeft al verschillende boeken op haar naam staan en is alweer een nieuwe aan het schrijven. Het essay heeft ze onder grote tijdsdruk moeten schrijven. Nadat zij was gevraagd om iets te schrijven over het thema compassie kwam zij op het idee om over de vluchtelingencrisis op Lampedusa te schrijven. Zij zag de documentaire ‘Vuur op Zee’. Hierin spreekt Pietro Bartolo bewogen over de vanzelfsprekendheid waarmee hij zich ontfermt over de vluchtelingen die hij al vijfentwintig jaar uit zee haalt, levende en dode.
De in 1956 op Lampedusa geboren arts vertolkt zichzelf in de met de Gouden Beer bekroonde film van regisseur Gianfranco Rosi over het leven op Lampedusa. Rosita besloot begin december 2016 naar Lampedusa te reizen om met hem te praten over compassie.

Tijdens haar tweeweekse verblijf op het eiland maakt zij indrukwekkende ervaringen mee. Zij is erbij wanneer een boot met 140 vluchtelingen aan land komt. Ze helpt met het opvangen en verzorgen van deze mensen en praat met hen over hun reis. Een aantal van hen zijn in een rubberbootje de zee opgegaan, zonder kompas of telefoon, geen mogelijkheid om contact te maken. Ze hebben geluk gehad dat ze zijn ontdekt door de kustwacht.

Compassie

Compassie wordt vaak omschreven als medelijden. Echter is dit niet hetzelfde. Wanneer je medelijden hebt met iemand voel je je verheven boven de ander. Bij compassie bevind je je juist op een gelijkwaardig niveau met je medemens. Om een ander te helpen moet je soms je eigen wensen en problemen opzij zetten. “IJdeltuiten zijn niet zo in staat tot compassie” zegt Rosita.

Rosita is van jongs af aan al bekend met het begrip compassie. Zij groeit op in een dominees gezin waar veel aandacht wordt besteed aan de minder bedeelden in de samenleving. Op haar 13e krijgt ze een hersenbloeding en komt ze al in aanraking met de dood. Daardoor begrijpt zij al vroeg waar het in het leven om draait, dat is het tot bloei komen als een bloem en de liefde in al zijn vormen. Door deze ervaring is zij milder geworden en kan zij zich beter inleven in anderen. Ieder mens is kwetsbaar. Met de titel “Heb uw vijanden lief” wil zij zeggen dat je altijd moet proberen je in de ander te verplaatsen. Oordeel niet te snel en heb begrip voor de situatie van je medemens. Alleen dan kunnen we van de wereld een mooiere plaats maken.

Na een uur rond Ivan het interview af. Helma en ik kopen beide een boek en laten het signeren door Rosita. We sluiten de avond af met een kop koffie en gaan geïnspireerd weer richting huis.