Eerste hulp bij tegenslagen; hoe ga ik hiermee om?

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen. De één krijgt echter wel een stuk meer op zijn bordje dan een ander. Soms voelt het alsof alle ellende niet eerlijk is verdeeld. Misschien vraag je je soms af: ‘Waarom gebeurd mij dit weer?’

Tegenslagen horen bij het leven. Het zijn vaak momenten waar je veel van kunt leren als je dat wilt. Of je gaat gewoon op de oude manier verder en botst later weer tegen dezelfde steen. Ook al zijn ze leerzaam, tegenslagen zijn nooit leuk en kunnen voor veel frustraties zorgen.

Zelf heb ik al veel tegenslagen meegemaakt. Meestal heeft dat te maken met een lichaam dat niet wil wat ik wil. Soms denk ik: ‘Nu heb ik mijn portie wel gehad.’ Maar dat blijkt dan valse hoop. Hoe zorg je er voor dat je toch weer de kracht vindt om door te gaan?

Ten eerste, je kunt niet altijd positief zijn. Het is prima om even verdrietig te zijn en boos. Laat het maar over je heen komen. Kruip lekker in het hoekje van de bank en treur. Het is niet goed om emoties weg te stoppen. Doorleef ze maar. Maar diep vanbinnen weet je dat je niet altijd zo kunt blijven zitten.

Als je de situatie kunt veranderen, ga dan actie ondernemen. Maar de meeste situaties overkomen je en dan is het het beste om die te accepteren. Het is zoals het is. Dit heeft het leven blijkbaar met je voor.

Wat ik zelf nog steeds lastig vind is hulp vragen. Ik denk: ‘Laat mij maar met rust, ik kom er zelf wel uit.’ Ik wil anderen er niet mee lastig vallen. Maar het is juist zo fijn als je je hersenspinsels kunt delen met iemand. Mensen willen echt wel naar je luisteren en alleen als jij ervoor openstaat om om hulp te vragen kunnen zij die ook bieden. Vaak willen ze niets liever dan iets voor je doen.

Dan is het zaak dat je weer uit die negatieve gedachte cirkel stapt. Hoe ik dit doe? Ik ga dingen doen die mij blij maken, die me positieve energie geven. Ook al heb ik er op dat moment nog niet zoveel zin in, het werkt wel om weer in een positieve flow te komen. Bij mij is dat door een leuk boek te lezen, een film of serie te kijken, of lekker de deur uit te gaan. Wandelen of slenteren door leuke winkels.

Het klinkt heel cliché, maar door de tegenslagen ben ik sterker geworden. Ik waardeer veel meer wat ik nog wel kan en geniet van kleine dingen in het leven. Niet blijven hopen op iets wat niet zal lukken. Natuurlijk mag je dromen, dat moedig ik zelfs aan, maar blijf wel realistisch. Dat bespaart je een hoop verdriet. Blijf volhouden, mensen hebben veel veerkracht. Je bent sterker dan je denkt!

 

Volg:
Nayana

Nayana is oprichtster van Love this Moment en wil met dit platform meer bekendheid creëren over het leven ‘achter de schermen’ wanneer je onzichtbaar ziek bent. Ondanks haar chronische vermoeidheid, staat zij positief in het leven en is zij altijd bereid om anderen te helpen. Haar missie is om licht en positiviteit in de wereld te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *