Ochtend- en avonddrankje

Warm water met citroen

Sinds een paar maanden begin ik elke ochtend met een glas warm water met citroen. Over de voordelen hiervan is al veel geschreven, zoals:

  • Citroenen bevatten veel vitamine C. Dit zorgt voor een goede weerstand tegen bijvoorbeeld verkoudheid en griep.
  • Citroen staat bekend om haar reinigende eigenschappen. Het heeft een ontgiftende werking en zorgt voor een stralende huid. Een glas citroenwater in de ochtend zorgt direct voor hydratatie van het lichaam.
  • Een glas citroenwater geeft je een boost en langdurig energie. Vervang het eens voor je kop ochtendkoffie!
  • Het warme water spoelt je maag- en darmstelsel schoon en brengt het langzaam op gang. Daardoor is het in staat om alles wat je daarna eet beter op te nemen. Warm water is beter dan koud water omdat het het lichaam energie kost om dit op te warmen.

IMG_4224

Drink je citroenwater ongeveer een half uur voordat je gaat ontbijten. Zo heeft het de tijd om opgenomen te worden in je lichaam. Het is dus handig om dit meteen na het opstaan te doen en daarna je ochtendritueel te volgen zoals douchen, aankleden en tenslotte ontbijten.

En hoe maak je het? Nou het is heel eenvoudig. Gebruik het sap van een halve citroen. Je kunt deze uitpersen of gewoon uitknijpen. Doe dit samen met warm water in een glas. Om je tandglazuur te beschermen kun je het beste drinken via een rietje. De andere citroenhelft bewaar ik in de koelkast en gebruik ik voor mijn avondthee die ik hieronder beschrijf.

Feel good drink

Dit recept komt uit het boek Powerfood van Rens Kroes. Ik probeer deze thee een paar keer per week te drinken en voel me er goed bij.

IMG_4242

Ingrediënten:

  • 1 theelepel geelwortel (kurkuma)
  • 1 mespuntje gemberpoeder
  • 1 theelepel honing
  • 1 mespuntje gemalen zwarte peper
  • zakje kamillethee
  • sap van een halve citroen

Doe al deze ingrediënten in een grote mok of een groot glas en giet daar kokend water over. Zelf voeg ik er ook nog een theelepel kaneelpoeder bij. Hieronder zal ik de eigenschappen van deze ingrediënten beschrijven. Door ze samen te voegen hebben ze een versterkende werking op elkaar. De smaak is even wennen en er zullen vast mensen zijn die het niet te drinken vinden. Niks moet, ik vind het in ieder geval heerlijk en het is super gezond!

Informatie

Geelwortel (kurkuma)

Heeft een ontstekingsremmende werking en ontgift de lever. Het helpt griep verminderen en wonden en acne genezen. Het kruid heeft ook een vetverbrandend effect en geeft verlichting bij een opgeblazen gevoel en kramp in de darmen. Het lichaam neemt geelwortel het beste op als je het combineert met zwarte peper.

Gember

Is vochtafdrijvend en koortswerend. Het helpt bij verkoudheid en hoest. Bevat veel magnesium en fosfor.

Honing

De gezonde eigenschappen van honing heb ik al eerder beschreven. Het wordt al eeuwenlang gebruikt bij verschillende gezondheidsproblemen, zoals verkoudheid, keelpijn, infecties, allergieën en infecties.

Zwarte peper 

Bevordert de aanmaak van maagzuur, gal en spijsverteringsenzymen, waardoor voedsel beter wordt verteerd. Als je regelmatig peper eet, neemt het lichaam meer vitamine B12, bètacaroteen en selenium op uit je voeding.

Kamille

Kalmeert het zenuwstelsel en helpt bij menstruatiepijn. Ook goed bij griep, verkoudheid, misselijkheid, depressie, stijfheid, allergieën en slapeloosheid. Kamille is ontstekingsremmend, pijnstillend en desinfecterend.

Kaneel

Voorkomt schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Kaneel heeft een verwarmend effect en weert maagkrampen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *