Ki is een van de indrukwekkendste boeken die ik heb gelezen. Het is een roman boordevol autobiografische elementen van de schrijver Hans Peter Roel. Het gaat over  zijn zoektocht naar rust en geluk.

In het boek maken we kennis met Peter, een gestresste zakenman die ogenschijnlijk alles voor elkaar heeft, maar diep van binnen vastloopt. Om een burn-out te voorkomen is een drastische omslag noodzakelijk. In een boeddhistisch klooster, hoog in de Himalaya, maakt hij als eerste westerling kennis met de universele kracht Ki.

Ki is een eeuwenoud geheim dat altijd binnen de kloostermuren is gebleven. Pas nadat Peter een beproeving heeft doorstaan, leert hij Ki kennen.

Ki is de natuurlijke kracht die in ieder van ons huist en die ons helpt bij een krachtig en energiek leven. Ki is geen hoogdravende filosofie, maar een eenvoudige en praktische manier om in je kracht te komen. 

In deze westerse maatschappij kampt een groot deel van de mensen met klachten die gerelateerd zijn aan stress. Zij zijn gespannen en leven niet meer in het hier en nu. Door de stress zijn zij afgesloten geraakt van de universele levensenergie Ki. In het boek leren we hoe we de 4 Ki-principes kunnen toepassen en zo de Ki-stroom weer op gang kunnen brengen. De situatie van Peter zal voor velen erg herkenbaar zijn en daardoor is het verhaal ook zo inspirerend. Dit boek zou iedereen die op zoek is naar meer energie en geluk moeten lezen.

Hans Peter Roel geeft na aanleiding van dit boek ook workshops. In een wit kerkje in Baarn geeft hij praktische tips en oefeningen voor het toepassen van Ki in je leven. Deze workshop zou ik graag nog willen volgen!

Fragment uit Ki:

‘We leven astrologisch gezien in een bijzondere tijd: het Acquarius tijdperk,’ zegt Phurba-lama geheimzinnig, terwijl hij in het vuur blijft staren. ‘Door de huidige stand van de zon en de planeten lijkt de wereld sneller te veranderen dan ooit tevoren. Misstanden worden zichtbaar en deze transparantie zorgt voor een snelle verandering van de wereld. Dit is het gevolg van de astrologische krachten, waardoor zovele mensen het leven als hectisch en chaotisch ervaren. Voor de meeste mensen lijkt het alsof ze worden meegezogen in een orkaan van verandering. Ze happen naar adem om hun hoofd boven water te houden. Deze tijd van grote en razendsnelle veranderingen heeft zijn prijs. Er zijn op aarde meer gevallen van depressiviteit, burn-out en andere direct aan stress gerelateerde ziekten dan ooit tevoren. Ki is het antwoord om in je kracht te blijven in deze hectische wereld. Door het toepassen van Ki blijf je krachtig, rustig, energiek en in balans, hoewel de wereld om je heen met orkaankracht 12 verandert. Met behulp van Ki zit je als het ware in het oog van de orkaan der veranderingen.’

Vanaf mijn jeugd heb ik geleerd om te overleven. Ik heb geleerd om een masker op te zetten om te voorkomen dat iemand mijn diepste ziel kan zien. Het vertrouwen is er op jonge leeftijd al door mijn vader uitgeslagen. De kindermishandeling heeft mij gevormd. Mijn leven is geworden als een eeuwigdurend toneelstuk, waarin ik trouw een gekozen rol speel. Ik ben ongrijpbaar voor anderen en kan mezelf als een kameleon aanpassen aan de omgeving. Maar nooit heeft iemand iets van mijn ware zelf gezien, zelfs Christine niet. Nu moet het maar eens afgelopen zijn met het toneelspel. Ik heb de wereld iets te bieden! Maar om deze taak te volbrengen moet ik eerst worden wie ik eigenlijk ben. En dat is een veel mooier iemand dan de toneelspeler die mijn omgeving zo goed kent. Dit inzicht komt hier boven, in misschien wel de hoogst gelegen tempel op aarde, op een magische wijze tot me. Het is alsof de hogere machten hun genade tonen.