Mensen zijn snel geneigd om te kijken naar de dingen die niet goed gaan. Als je iemand vraagt om drie minder leuke dingen van een werkdag op te noemen dan hebben ze die zo gereed. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb me vanmorgen verslapen, toen moest ik me haasten om op tijd op het werk te komen en natuurlijk stond ik weer in de file. Op het werk ging het al niet veel beter, stapels werk en die ene collega bleef maar zeuren.’ 

Iedereen herkent wel dit soort dagen. Maar helpt het ons om ons goed en gelukkig te voelen als we er op deze manier tegenaan blijven kijken? Het antwoord is simpel: ‘nee.’

Zelf bekeek ik ook veel zaken van een negatieve kant. Het heeft mij niet verder geholpen. Een tijd terug heb ik besloten om het roer om te gooien en me te richten op de positieve dingen in het leven. De minder leuke dingen lijken daardoor ook minder erg. Nu vraag ik mezelf weleens verwonderd af: ‘maakte ik me daar zo druk om?’

Dankbaarheidsdagboek

Wat mij erg heeft geholpen, en wat ook een goede manier is om mee te beginnen, is het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek. Schrijf aan het einde van elke dag drie dingen op waar je blij van bent geworden die dag of waar je dankbaar voor bent, zolang het maar positief is. Wanneer je dit een tijdje doet, merk je dat je op een andere manier tegen het leven gaat aankijken. Je krijgt meer oog voor de positieve en mooie kanten. Vaak zijn het juist de kleine dingen en gebaren die het doen.

Het dagboek kan van alles zijn. Van een echt dagboek met slot tot een klein notitieboekje of zelfs een notitiepagina op je telefoon. Zorg er wel voor dat het iets is wat je er snel bij kunt pakken, dus niet dat je eerst je computer moet opstarten, dit maakt de stap om elke keer wat te schrijven kleiner.

Ik zou zeggen, probeer het gewoon eens!


Op zoek naar nog meer klein geluk? Lees dan ook deze blog van Coco over haar geluksmomentjes.